Povšimněte si laskavě tohoto skvělého exempláře. Trailer poutá na život Jiřího Suchého

Trailer: Jiří Suchý - Lehce s životem se prát (zdroj: ČT24)

O Jiřím Suchém vzniklo už několik snímků, převážně se ale zaměřovaly na mezníky divadelní tvorby tohoto zakladatele Semaforu a všestranného umělce. Chystaný dokument Olgy Sommerové Lehce s životem se prát se více věnuje jeho životu, i když ani profesní část pominout nemůže a nechce. Nahlédnout do celovečerního snímku nechává zatím první trailer.

Suchý svými písněmi oslovil za šedesát let vystupování několik generací. Nový snímek připomene archivními záběry jeho počátky a představí i současné umělecké aktivity. V kontextu tvorby by režisérka Sommerová ovšem ráda přiblížila především Suchého život. 

„Mým cílem bylo vytvořit film o životní cestě muže, který kromě toho, že svoje nadání zasvětil divadelní a písňové tvorbě, žil také svůj osobní a občanský život. Chci ho představit nejenom jako komika, ale i jako člověka, který se musel poprat s nepřízní režimu i osudu,“ uvedla filmařka.  

Dokument zjišťuje, jak dětství Jiřího Suchého ovlivnila druhá světová válka, a pokračuje přes milníky – jakými byla okupace v srpnu 1968 nebo odmítnutí podepsat antichartu a samozřejmě revoluce v roce 1989 – až do současnosti.

JIří Suchý a Olga Sommerová při natáčení dokumentu
Zdroj: ČT/Irena Zlámalová

„Nebylo to jednoduché, ale bavilo mě to. Kličkovat mezi těmi turbulencemi bylo pro mě něco jako hrát šachy. Když se mi nějaký tah povedl, radoval jsem se. V opačném případě mě to spíš nabudilo a vyprovokovalo k větší ostražitosti a trpělivosti. A napínavá hra pokračovala. Když v listopadu 89 daly události mým protihráčům mat, řekl jsem si: Byla to vlastně krásná doba. Dobře, že už je za námi,“ shrnuje vlastní život Suchý.

Nechybí zmínka o lidech, kteří divadelníka provázeli či ještě provázejí na divadle i v životě: o jeho ženě, výtvarnici Běle Suché, druhém z dvojice S + Š Jiřím Šlitrovi i dlouholeté divadelní partnerce Jitce Molavcové. I o Šlitrovi mimochodem natočila Sommerová dokument – před dvaceti lety pro televizní cyklus Nevyjasněná úmrtí.

Oddat i nepoddat se

Před Jiřím Suchým natočila Sommerová už dokumentární portréty gymnastky Věry Čáslavské (Věra 68), zpěvačky Marty Kubišové (Magický hlas rebelky) a pěvkyně Soni Červené (Červená).  

„Pro mě je důležité, aby protagonisté mých filmů byli lidé jednoznačné morální integrity, zároveň vynikající ve svém oboru, osobnosti, které nás inspirují svým životním příběhem, svou oddaností profesi a především svým postojem ke společenským a politickým nástrahám, o které nebyla ve dvacátém století nouze. Všichni čtyři je se ctí ustáli, všichni byli za svá rozhodnutí nepoddat se perzekvováni,“ objasnila Sommerová.

Natáčení dokumentu Lehce s životem se prát
Zdroj: Irena Zlámalová/CinemArt

Stejně jako na ostatních zmíněných dokumentech i na snímku o Jiřím Suchém s ní jako kameramanka spolupracovala její dcera Olga Malířová Špátová. Film Lehce s životem se prát uvede v premiéře letošní festival v Karlových Varech, kina začnou novinku promítat na konci září. 

Dokument vznikl v produkci Cineart TV Prague (Viktor Schwarcz), Česká televize, Arina SK a organizace Zámek Liteň.