V Písku šly knihy z ruky do ruky, kvůli stěhování knihovny

V Písku stěhovali knihovnu sami čtenáři (zdroj: ČT24)

Městská knihovna v Písku se stěhuje do nové budovy, vzdálené jen zhruba sto padesát metrů od té původní. Do stěhování se v úterý zapojili i sami čtenáři – tisíce knih přemístili prostřednictvím živého řetězu, který proměnil Alšovo nábřeží v celodenní happening.

 „Akce měla mimo jiné symbolický podtext v tom, že jsme chtěli, aby se na jednom místě setkali a poznali žáci z co největšího počtu píseckých škol. Navíc jsme v nich chtěli vytvořit ještě větší vazbu na knihovnu,“ uvedla k akci Štěpánka Činátlová z písecké knihovny.

V ní je uloženo na 135 tisíc titulů, studenti z jedenácti škol, k nimž se odpoledne připojili i dospělí čtenáři, přestěhovali zhruba pětinu knižního fondu. Zbytek už je na místě. Zbývá ale ještě zařídit prostory nábytkem a knihy správně seřadit.  

„Všechny výpůjčky i administrativní procesy budou centralizovány,“ upozorňuje na jednu z hlavních předností nové budovy ředitel Městské knihovny Písek Roman Dub. Návštěvníkům nabídne i zázemí pro workshopy nebo pozorování hvězd. „Snažíme se, aby se tu děti cítily co nejlépe, aby je prostředí knih inspirovalo,“ přeje si ředitel.

Nová budova Městské knihovny Písek
Zdroj: Václav Pancer/ČTK

Objekt, v němž sídlí nová knihovna a také centrum vzdělávání, stavěl Písek téměř dva roky. Náklady na projekt činily 139 milionů korun bez daně. Pro knihy si sem budou moci čtenáři poprvé zajít 26. dubna.