Kamenné srdce si podmanilo festival dokumentů Jeden svět

Porotci na festivalu Jeden svět udělovali ceny (zdroj: ČT24)

Cenu za nejlepší film si z festivalu Jeden svět odnesli tvůrci dokumentu Kamenné srdce. Poroty udělily celkem sedm cen – v kategoriích Mezinárodní soutěž, Máte právo vědět a Česká soutěž. Nyní se přehlídka přesouvá do dalších pětatřiceti měst v Česku.

Mezinárodní porota vybírala z celkem dvanácti snímků reprezentujících nové způsoby, jak ukázat lidská práva v dokumentárním filmu.

Vítězné Kamenné srdce režisérů Claire Billetové a Oliviera Jobarda sleduje příběh afghánského uprchlíka Quorbána a pojednává o hledání vlastní identity. „Plynutí, tempo a struktura filmu vrství porozumění v průběhu času způsobem, který udržuje diváka v soustředění od začátku až do konce. Tvůrci byli velmi ctižádostiví a své ambice úspěšně vtělili do jímavého vykreslení cesty od chlapectví k dospělosti, která se odvíjí v žalostných podmínkách,“ zdůvodňuje své rozhodnutí porota.

Cenu za nejlepší režii si převzal Mads Brügger, autor dokumentu Odložený případ Hammarskjöld. Porotci ocenili „spletitý, detaily nabitý film, který odhaluje velikost režisérových ambic i jeho netradiční, sebeironický humor, s nimiž se zabývá zločinem, jehož dopady nás pronásledují dodnes.“  

Zvláštní cena zamířila ke Carlu Javérovi, který se ve scénickém experimentu Rekonstrukce Utøyi pokusil zprostředkovat zážitek z útoku na norský letní tábor v roce 2011. „Film nabízí šokující a překvapivý pohled na paměť, žal a způsob, jakým se mladí přeživší pokoušejí pochopit nepochopitelné,“ zní zdůvodnění poroty.

Revolta začala kvůli univerzitě

Porota Václava Havla vybírala z dokumentů uváděných v kategorii Máte právo vědět, která oceňuje film, jenž výjimečným způsobem přispívá k ochraně lidských práv.

Nejlepším v této kategorii se stal film Tohle všechno musí skončit jihoafrického režiséra Rehada Desaiho. Podrobně rekapituluje cestu studentského hnutí, které bojovalo proti vysokým poplatkům na univerzitě v Johannesburgu, a nakonec přerostlo do celonárodních protestů proti společenské nerovnosti.

Zaujal také příběh francouzského farmáře Cédrica, který ve svém skromném obydlí nechal bydlet stovky uprchlíků putujících z Afriky do Evropy. Zachytil jej dokument Kam tě vítr zavane režiséra Michela Toescy – a ten za něj získal zvláštní cenu.

České dokumenty

Již potřetí byly oceněny nejlepší dokumenty z české produkce. Do soutěže šlo dvanáct snímků, hned osm z nich mělo na festivalu premiéru. Nejvíce zaujal film Dobrá smrt režiséra Tomáše Krupy. „Je příběhem Angličanky, která se rozhodla po několikaletém boji s nevyléčitelnou chorobou, se svalovou dystrofií, dobrovolně ukončit svůj život za asistence lékaře ve Švýcarsku. V zemi, kde ona žije, to zákon nedovoluje,“ popsal režisér Krupa.

Zvláštní cena patří režisérce Evě Tomanové a psychologicky laděnému dokumentu Začít znovu. Vypráví příběh sňatkového podvodníka Mirka a jeho poslední oběti Moniky, která čeká, až jejího vyvoleného propustí z vězení.

Studentská porota ocenila film #FollowMe, který ukazuje pozadí fungování Instagramu – jedné z nejoblíbenějších sociálních sítí současnosti. Letošní novinkou je regionální porota, která se skládá ze tří zástupců regionálních festivalů. I ji zaujal scénický experiment Rekonstrukce Utøyi.

Divácky nejúspěšnějším se stal autorský snímek Příběh cesty kolem světa režisérské dvojice Gwendolin Weisserové a Patricka Allgaiera. Ukazuje netradiční způsob cestování, který se stává stále populárnější. Gwen a Patrick totiž svou čtyřletou cestu skrze Asii a střední Ameriku absolvují bez použití letadla — jako stopaři, nebo autobusy, vlaky a v několika případech také na lodích. Poslední část zpátky domů do Německa nakonec dojdou pěšky.

Jeden svět v Praze promítl 117 dokumentárních filmů ve čtrnácti tematických kategoriích. Nedělní projekcí vítězných filmů festival v metropoli končí a přesouvá do dalších měst po celém Česku.