Země je hladová, žijeme na dluh a ztrácíme citlivost, varuje Švandovo divadlo

Švandovo divadlo uvedlo představení Hladová země (zdroj: ČT24)

Země trpí a společnost ztrácí citlivost, varuje mladý dramatik David Košťák. Příběh o ekologii, současné politice a touze po nekonečném růstu napsal pro pražské Švandovo divadlo. Představení Hladová země vzniklo pod vedením režiséra Štěpána Pácla.

Původní hra mladého českého autora Davida Košťáka vznikla přímo pro smíchovskou scénu a její herce. Drama s prvky tragikomedie vypráví o lidech z důlního města, kteří si v touze po nekonečné hojnosti a bezpracném životě nechali podrýt základy svých domů.

Své obavy, sny nebo zločiny skrývají a nepozorují, že se sami začínají proměňovat. „Nejvýraznější je postava Štěpánky, která postupně ztrácí jednotlivé smysly, tak jako naše společnost přestává být citlivá vůči některým věcem,“ upozorňuje mladý dramatik.

Hlad země podle něj pramení z toho, že člověk přírodě stále něco vyrvává a namísto péče životní prostředí drancuje. „Je tady tendence zemi spíš brát než dávat,“ říká David Košťák.

Obraz lidské duše bez lásky

„Hladová země je jako obraz lidské duše bez lásky,“ uvažuje nad představením režisér Pácl. Podle dramaturgyně Martiny Kinské je Hladová země obrazem společnosti, která si zvykla žít na dluh a na úkor budoucích generací, zamlčuje nepříjemné a falešně vykládá nepohodlnou minulost.

V představení hrají Andrea Buršová, David Punčochář, Tomáš Petřík, Denisa Barešová a další. Dramatik David Košťák (*1991) vystudoval teorii a kritiku na DAMU. V minulosti už spolupracoval s Divadlem Letí, Jihočeským divadlem nebo Národním divadlem Brno.