Český lev se dívá hlavně na Českou televizi. Nominace získala za Duklu 61 či Dabing Street

Měsíc po oznámení filmových nominací představují ceny Český lev také nominace na nejlepší televizní počiny uplynulého roku. Obě hodnocené kategorie – film či minisérie a seriál – si pro sebe s převahou zabraly projekty České televize. „Televizní“ Český lev bude spolu s dalšími soškami předán při slavnostním ceremoniálu 23. března, v přímém přenosu ČT.

Stejně jako o filmových nominacích, i o těch televizních rozhodují členové České filmové a televizní akademie (ČFTA). Projekty, z nichž akademici vybírají, ale nominují sami vysílatelé. Letos své snímky přihlásily Česká televize, TV Nova a FTV Prima.

Nejlepším televizním filmem nebo minisérií se může stát Dukla 61 (ČT), v níž David Ondříček zpracoval jednu z nejhorších důlních katastrof v Československu.

Skutečnými událostmi je inspirován také Metanol (ČT). V dvoudílném hraném snímku se režisérka Tereza Kopáčová vrací k takzvané metanolové kauze, která stála život či zdraví několik desítek lidí.

Atmosféru změn, jimiž procházela republika v devadesátých letech, věrohodně zobrazil Jan Hřebejk v kriminální minisérii Rédl (ČT), která se točí kolem krádeže vojenských zbraní a transformace tajných služeb.

Z televizních seriálů se do trojice nominací dostala Dabing Street (ČT). Zákulisí dabingového studia ve svérázném pojetí herců a tvůrců Dejvického divadla natočil Petr Zelenka.

Seriálový thriller Vzteklina (ČT) v režii Tomáše Bařiny zase odkryl tajemství šumavských lesů a lidí, kteří v nich žijí.

Do kriminálního žánru patří také Profesor T. (TV Nova), tedy výstřední profesor kriminologie v podání Pavla Řezníčka, který ve stejnojmenném seriálu pomáhá pražské kriminálce při vyšetřování zapeklitých zločinů. Režijně jsou pod tímto seriálem podepsáni Tomáš Mašín a Michal Blaško.

Šťastná třináctka pro Tomana

Ve filmových kategoriích vede s počtem třinácti nominací drama Toman režiséra Ondřeje Trojana. Následují ho snímky Hastrman a Všechno bude. Bez naděje nejsou ani filmy Zlatý podraz, Jan Palach a Hmyz, které také mají více než jednu nominaci.

Nominované tituly si mohou diváci od 2. do 19. března připomenout na speciálních projekcích v tuzemských kinech, přístupné také budou od 18. do 31. března on-line na stránkách Českého lva.