Manželským etudám dorostla Nová generace. Ukáže i to, jak uspět

Události: Manželské etudy dospěly do Nové generace (zdroj: ČT24)

Manželské etudy přeskočily do nové generace. Dnešní manželé žijí v éře blahobytu a nekonečných možností, často si z nich ale neumějí vybrat. Příběhy pěti mladých dvojic zaznamenala Hana Třeštíková, dcera průkopnice časosběrné metody Heleny Třeštíkové. A tak se podtitul Nová generace nevztahuje jen ke sledovaným párům. V březnu vstoupí Manželské etudy do kin, celý cyklus uvede Česká televize na podzim.

Hana Třeštíková převzala od své matky časosběrný formát a rodinné know-how v jednom. „Důležité bylo lidi do ničeho nenutit, vyslechnout, co říkají, a tomu se nějak přizpůsobit. Byť třeba byla naše očekávání jiná,“ popisuje svou zkušenost s dokumenty Helena Třeštíková.

Hana převzala štafetu Manželských etud po své matce Heleně
Zdroj: ČT24

Z pěti dvojic se dvě rozpadly

Novou generaci reprezentuje pět párů v čele s Mirkou a Jakubem. Útěk dvou milovníků techna z města na venkov vydal dokonce na celovečerní film. „Odešli do domu, kde chtěli žít soběstačně, nakoupili si ovce, kozy, slepice. Všechno si chtěli dělat po svém, ale hrozně narazili,“ říká Hana Třeštíková.

Během tří dekád se kompletně proměnila nejen společnost, ale i důvody, proč mladé páry do manželství vstupují. Většinou se berou z lásky a nedostatkem netrpí. Někdo se hádá o výchovu dětí, někdo je kvůli kariéře a cestování nestihne vůbec mít. Život mladých párů je jízda plná možností, ale s nejistým koncem.

Dva z pěti sledovaných párů se už rozešly. Částečně i proto, že rozvod nepředstavuje takovou existenční hrozbu jako dřív. „V 80. letech byl nedostatek bytů a téměř hlavní motivací ke sňatku byl fakt, že šanci na jakýkoliv byt měli jedině manželé,“ popisuje Helena Třeštíková. 

Po vzoru prvních etud Nová generace napoví, co manželství neprospívá, ale také jak si ho udržet. „Diváci uvidí některé možnosti, jak ve vztahu zůstat, jak být šťastný a jak se nerozvádět. Prostě jak uspět,“ slibuje autorka cyklu Hana Třeštíková.

Manželské etudy: Nová generace vznikly v produkci společnosti Produkce Třeštíková, koproducentem je Česká televize.