Filmový kšeftař Toman se prosazuje i v USA. Oscara už nezařídí, distribuci do kin by ale mohl

Trailer: Toman (zdroj: Total HelpArt T.H.A.)

Nejnovější film Ondřeje Trojana – drama Toman – vidělo v českých kinech už na devadesát tisíc diváků. Na začátku příštího roku se s rozporuplným šéfem poválečné československé rozvědky seznámí i americké publikum. Snímek totiž promítnou na festivalech v New Yorku a Palm Springs. Premiérové zámořské projekce zamýšleli tvůrci původně jako podporu při případné oscarové nominaci filmu.

V New Yorku promítnou Tomana na 28. ročníku New York Jewish Film Festivalu. Tato přehlídka uvádí filmy, které reflektují rozmanité židovské zkušenosti.

Toman, jehož filmový příběh je inspirován skutečnou postavou poválečných dějin, byl židovského původu a mimo jiné organizoval odchod východoevropských Židů, kteří přežili holocaust a byli i po válce pronásledováni, do Izraele. Za patřičné provize, které končily částečně v jeho kapse a částečně v pokladně komunistické strany. Nicméně v Izraeli, jemuž také zajistil zbraně z Československa, je dodnes vnímán jako hrdina.

Následovat bude 12. ledna promítání na festivalu v Palm Springs. „Tyto festivalové projekce nám mají posloužit jako příprava pro širší kino distribuci Tomana v USA, Mexiku a Kanadě,“ slibuje si Ondřej Trojan.

„Společně s Neilem Friedmanem ze společnosti Menemsha Films, který s námi spolupracoval už na našich na Oscara nominovaných filmech Musíme si pomáhat a Želary, jsme původně plánovali tyto lednové aktivity jako podporu filmu právě pro americké nominace, neboť jsem doufal, že česká filmová akademie Tomana nominuje. Nestalo se,“ dodal režisér. Uvedení před zahraničními kritiky a oscarovými akademiky podle něj mohlo případně pomoci při boji o prestižní sošku. Do něj nakonec za českou kinematografii vyrazilo drama Všechno bude od Olma Omerzua

„Teď nám tedy oba festivaly poslouží alespoň jako odrazový můstek pro zahraniční distribuci a šňůru mezinárodních festivalů. Což zase není tak málo,“ nelituje ale Trojan amerického uvedení. Tomanova festivalová cesta pak bude pokračovat do Chicaga a Santa Barbary, tedy do míst, kde dodnes žije americká rodina skutečného Tomana.