Guru Mára, nosorožec u zubaře i ženy islamistů. Prohlédněte si snímky nominované na Czech Press Photo

Premiér Andrej Babiš nebo prostesty na Slovensku po vraždě novináře Jána Kuciaka se objevují na více snímcích nominovaných na cenu Czech Press Photo, přesto se nedá říct, že by letošní ročník soutěže provázelo dominantní téma. O Fotografii roku 2018 a vítězích jednotlivých tematických kategorií se rozhodne 20. listopadu. Výběr z nominovaných snímků – jak samostatných soutěžních příspěvků, tak sérií – nabízíme ve fotogalerii.

Z více než čtyř stovek domácích fotografů vybrala porota do finále pět desítek snímků či sérií. Ve třech vlastních kategoriích soutěží také video.

„Letošní ročník Czech Press Photo byl plný překvapení, zejména co se týká témat v kategoriích. Žádné téma vyloženě nerezonovalo a nedominovalo,“ potvrdil předseda poroty Petr Josek. „Ostatně jednou z rolí soutěže je přinášet témata, o kterých se příliš nemluví, a přimět veřejnost k zamyšlení a interakci.“

V Czech Press Photu se soutěží v osmi kategoriích Aktualita, Problémy dnešní doby, Každodenní život, Umění a Kultura, Sport, Portrét, Příroda a věda a Lifestyle. Každá z kategorií má tři nominace za jednotlivý snímek a tři za sérii. Tři jsou také snímky nominované na Grant Prahy.

Loni vyhrál snímek s názvem Hizballáh, oslavy vítězství nad Izraelem. Jeho autor Martin Bandžák z agentury Magna ho vyfotil telefonem, forma snímku tak vyvolala možná větší debatu než jeho obsah.

Už v dubnu nejlepší fotografie vybrala soutěž World Press Photo. Nejlepší novinářskou fotografií světa byl vybrán snímek hořícího demonstranta ve Venezuele.