World Press Photo 2018 vyhrál snímek hořícího Venezuelana

Snímek hořícího demonstranta ve Venezuele se stal nejlepší novinářskou fotografií světa roku 2018. Porota soutěže World Press Photo vybrala záběr fotografa Ronalda Schemidta, který pracuje pro agenturu AFP. Snímek českého fotografa se do užšího výběru nedostal.

Na fotce je zachycen 28letý José Salazar Balza, který se vzňal po explozi nádrže své motorky během násilného střetu s policií při demonstraci proti venezuelskému autoritářskému prezidentovi Nicolási Madurovi v květnu 2017. Balza přežil s popáleninami druhého stupně.

Šéfka poroty a francouzská fotografka Magdalena Herreraová prohlásila, že vítězný snímek s názvem Venezuelská krize je příkladem klasické fotografie vyvolávající okamžité emoce. Venezuelský rodák Schemidt, který dění pro AFP pokrývá z Mexika, za vítězný snímek získal odměnu 10 tisíc eur (v přepočtu 253 tisíc korun).

Do letošního 61. ročníku soutěže World Press Photo poslalo své snímky  4548 fotografů ze 125 zemí světa. Porota posuzovala celkem 73 044 fotek.

Poprvé byli vítězové vybíráni novým způsobem. Už v únoru totiž mezinárodní porota oznámila šest nominací na fotografii roku a další nominace na ceny v každé z osmi kategorií (současné problémy, životní prostředí, zpravodajství, dlouhodobé projekty, příroda, lidé, sport a aktuality).

Organizátoři musejí také stále častěji řešit problémy s nepřípustnými úpravami fotografií. V případě, že autoři do fotografií příliš zasahují, ovlivňují vyznění snímku, nebo dokonce pozměňují obsah, bývají ze soutěže vyloučeni. V uplynulých letech tak byla diskvalifikována asi pětina snímků.

V minulém roce zvítězil snímek, který zobrazoval tureckého vraha ruského velvyslance v Ankaře. Autorem odvážného záběru, při kterém mu šlo o život, byl fotograf agentury AP Burhan Ozbilici. V kategorii sportovní reportáže byl oceněn i český fotograf Michael Hanke. V letošní přehlídce vítězů World Press Photo Česko svého zástupce nemělo.