Choďte do divadla, vzkazují teenagerům v Mostě. A bez keců

V Mostě hrají divadlo pro teenagery (zdroj: ČT24)

Nechodím do divadla, nebaví mě to, netají se často teenageři nezájmem o jevištní tvorbu. Změnit jejich názor by chtělo Divadlo rozmanitostí v Mostě, které začalo hrát i pro náctileté diváky. Názvem první inscenace publiku slibuje, že ji uvádí Bez keců a bez autorit!

Autorská hra Jiřího Ondry se inspirovala románem J. D. Salingera Kdo chytá v žitě. Kniha vyšla na začátku padesátých let, stala se biblí americké mládeže, naopak u jejich rodičů vzbudila pobouření popisem sexuality a rebelstvím šestnáctiletého hrdiny proti systému pravidel. 

Vulgaritám se nevyhýbá ani mostecké představení. „Mluvíme sprostě, protože teenageři sprostě mluví, podle mě i sprostěji než dospělí,“ vysvětluje herečka Kamila Raková. Hraje šestnáctiletou Sunny, kterou zajímají především párty a kamarádi a škola je pro ni až na posledním místě – stejně jako pro jejího spolužáka Briana. „Je to takový rebel bez příčiny. Má prostě potřebu říct svůj názor způsobem, jak to cítí on,“ poznamenává k Brianovi jeho herecký představitel Václav Hoskovec. 

Většinu představení uvádí Divadlo rozmanitostí pro děti od tří let. Nová dramaturgická linie Club4teens chce repertoár rozšířit o jedno představení ročně určené teenagerům.

Teenager je specifický druh diváka, velice rychle dokáže věci buď přijmout, nebo odmítnout.
Jiří Ondra
autor a režisér hry

Hrát se budou i večer a mostecká scéna by je ráda také uvedla na festivalech. Inscenace Bez keců a bez autorit! je určena publiku od čtrnácti let.