Český film zaujal ve Španělsku. Cukr a sůl se představí na prestižním festivalu

Do studentské soutěžní sekce proslulého festivalu ve španělském San Sebastianu byl vybrán český film Cukr a sůl mladého režiséra Adama Martince a producenta Matěje Paclíka. Na snímku posluchače katedry režie pražské FAMU se koprodukčně podílela Česká televize. Vznikl podle vítězného scénáře projektu Filmový akcelerátor, kterým Česká televize podporuje tvorbu talentovaných studentů tuzemských filmových škol.

Film, který v České republice ještě nebyl promítán, tak bude mít na prestižním španělském festivalu svoji světovou premiéru. Osobně ho na konci září v San Sebastianu představí nejen režisér Adam Martinec, ale také většina filmového štábu.

Soutěžní sekce nazvaná „Nest International Film Students Award“ už po sedmnácté představuje výrazné mladé tvůrce z celého světa. Komise vybírala do soutěže z více než tří stovek prací ze 139 škol ze 41 zemí, nakonec se rozhodla pro 14 prací, mezi nimi i pro český snímek.

Účast snímku Cukr a sůl na španělském festivalu je dalším podobným úspěchem pro FAMU. V roce 2017 se totiž do finálního soutěžního výběru studentských filmů dostal snímek Vězení od Damiána Vondráška.

„To, že si festivalová porota zvolila stejně jako vloni do finálního výběru film FAMU, potvrzuje vysokou kvalitu studentských prací naší filmové školy, na což jsme náležitě hrdi. Film má sice ryze české reálie a charakter, ale zpracovává univerzální téma, lidskou smrt. Autorovi se podařilo dosáhnout značné autenticity. Je skvělé, že tento příběh party kamarádů zaujal festivalovou porotu“, uvedl děkan FAMU Zdeněk Holý.

Režisér Martinec: Popírání smrti je nám vlastní

Režisér Adam Martinec o svém filmu říká: „Popírání smrti je nám vlastní. Považuji za důležité tematizovat lidskou smrtelnost a způsoby, jakými jí čelíme i nečelíme. Je pro mě výzvou zobrazit filmově člověka, který si uvědomuje svou konečnost, respektive vlastní obsesi z konečnosti.“ Je zajímavostí, že až na postavu Dalibora, kterého ve filmu hraje Leoš Noha, jsou všichni protagonisté neherci.

„Snímek jsme se rozhodli podpořit letos v únoru v rámci Filmového akcelerátoru, který každoročně pořádáme společně s tuzemskými filmovými školami, tedy pražskou FAMU, píseckou FAMO a zlínskou UTB, a kterým se snažíme nejen hledat největší tuzemské filmové talenty, ale také jim pomáhat při jejich prvních krůčcích ve světě profesionálního filmu,“ říká vedoucí Filmového centra České televize Helena Uldrichová.

„Film Cukr a sůl sice v únoru ještě neměl úplně přesvědčivě vystavěný scénář, ale z Adama Martince bylo cítit výjimečné zaujetí tématem. Měl o výsledku naprosto jasnou představu a dokázal nás přesvědčit, že je schopen ho dosáhnout. Jsme rádi, že nás intuice nezklamala a že ve spolupráci s kreativním producentem ČT Kristiánem Sudou zaznamenali takový skvělý úspěch, jakým je účast na festivalu v San Sebastianu,“ doplňuje.

V novodobé historii byl na tento festival kategorie A vybrán v roce 2005 film Štěstí režiséra Bohdana Slámy, který zde získal Zlatou mušli za nejlepší film. V roce 2015 byl přijat do soutěže Rodinný film slovinského režiséra Olma Omerzu, rovněž absolventa pražské FAMU.