Eurovizní soutěž mladých vyhrál ruský pianista Ivan Bessonov

Eurovizní soutěže mladých hudebníků 2018 – Finále (zdroj: ČT24)

Šestnáctiletý ruský klavírista Ivan Bessonov zvítězil v Eurovizní soutěži mladých hudebníků 2018. Uspěl s přednesem prvního klavírního koncertu Petra Iljiče Čajkovského. Druhý skončil slovinský houslista Nikola Pajanović. Ve finále, které se konalo ve skotském Edinburghu, se s vlastní kompozicí představil rovněž český kontrabasista Indy Stivín. Záznam celého koncertu je ke zhlédnutí a poslechu ve videu.

Soutěžní přehlídku Eurovision Young Musicians vyhlašuje Evropská unie vysílatelů (EBU). Je určena studentům hry na libovolný hudební nástroj od 12 do 21 let věku a je zaměřena výhradně na oblast vážné hudby.

Každý z finalistů měl na své vystoupení pouze 12 minut. V edinburské Usher Hall se museli vyrovnat s pocity vyplývajícími z hraní před zhruba dvěma tisíci posluchači. Nejlépe si podle odborné poroty vedl ruský klavírista, který přednesl třetí větu z prvního klavírního koncertu Petra Iljiče Čajkovského.

Ivan Bessonov se narodil v roce 2002, na klavír hraje od šesti let. Studuje na moskevské státní konzervatoři. V Rusku pořádá recitály, vystupoval již na mezinárodních festivalech. Vítězství mu umožní si v nadcházející sezoně zahrát s prestižní BBC Scottish Symphony Orchestra. Krom toho vyhrál odměnu v hodnotě 7 tisíc eur (v přepočtu asi 180 tisíc korun).