Kontrabas nepadl daleko od stromu. Indi Stivín se dostal do finále hudební Eurovize

Poslechněte si: Semifinálový koncert Indiho Stivína (zdroj: ČT24)

Po Mikolasi Josefovi, který zaujal v pěvecké soutěži Eurovize, by se Češi mohli letos těšit z úspěchu dalšího hudebního talentu. Šestnáctiletý kontrabasista Indi Stivín se dostal do finále Eurovision Young Musicians. Soutěž pro mladé talenty organizuje Evropská vysílatelská unie (EBU), stejně jako pěveckou Eurovizi. Finále z Edinburghu odvysílá 23. srpna v přímém přenosu ČT art. Živému vysílání bude předcházet dokument o semifinálových kolech.

Indi Stivín má hudbu v krvi, jak naznačuje i jeho příjmení – pochází z muzikantské rodiny Stivínů. „Je to obrovský úspěch a budu mu držet všechny palce. Zároveň jsem pyšný na to, jak skvěle reprezentuje naši zemi,“ vyjádřil radost z postupu svého vnuka multiinstrumentalista Jiří Stivín.

V Eurovision Young Musicians, která se koná už od roku 1982, letos soutěžili hudebníci z osmnácti zemí. V semifinále zaujal Indi Stivín nejen skotským kiltem, který si oblékl jako poctu k místu konání soutěže, ale také jako jediný soutěžící uvedl vlastní skladbu. Nazval ji Bohemian Suite a inspiroval se při jejím komponování českou historií.

Studoval kontrabas u profesorů Dalibora Tkadlčíka a Jána Krigovského. Zaznamenal už řadu úspěchů v interpretačních soutěží v tuzemsku i v zahraničí. I přes svůj mladý věk koncertoval jako sólista Janáčkovy filharmonie v Ostravě, Moravské filharmonie v Olomouci a Jihočeské filharmonie. Za sebou už má také vystoupení na festivalu Pražské jaro.

Kontrabasista
Zdroj: Festival Pražské jaro

Pro finále se připravuje s BBC Scottish Symphony Orchestra s dirigentem Thomasem Dausgaardem. Konkurovat mu ve finálové šestici budou mladí hudebníci z Německa, Norska, Maďarska, Ruska a Slovinska.