Výstava Vladimíra Kokolii v Birminghamu je zjevení

Vladimír Kokolia vystavuje v Birminghamu (zdroj: ČT24)

Ikon Gallery v Birminghamu poprvé vystavuje díla Vladimíra Kokolii. Český umělec se proslavil zejména kombinováním nejrůznějších malířských a grafických technik. V roce 1990 získal Cenu Jindřicha Chalupeckého. Jeho aktuální výstava ve Velké Británii se jmenuje Zjevení a zaujala i britský deník The Guardian.

„Obrazy českého umělce Vladimíra Kokolii jsou mimořádně krásné. Stát před nimi je povznášející a povzbuzující,“ napsal The Guardian o tvorbě českého umělce. V Ikon Gallery před ním vystavovaly desítky světových umělců, Kokolia galeristy prý nejprve zaujal svou osobností.

„Pomyslel jsem si, že je to opravdu zajímavý člověk. Nemůžu samozřejmě vystavovat osobu, ale hned jsem si prohlédl jeho malby. A byl jsem fascinován,“ přiznává ředitel Ikon Gallery Jonathan Watkins.

„Důležité je, jestli obrazy prolezou do člověka,“ podotýká k působení svých děl Kokolia.

Návštěvníci galerie se jeho malbami mohou nechat „prolézt“ do 9. září, kdy zde Kokoliovo Zjevení končí.

Pankáč a profesor

Na české umělecké scéně se zjevil v osmdesátých letech coby člen alternativní brněnské kapely E, s níž zpíval a skládal pro ni texty. Žádnému umění ale nestraní. Je pankáčem i průkopníkem čínského bojového umění tai chi, ale také profesor na pražské Akademii výtvarného umění, kterou vystudoval. Grafiku tu vyučuje už přes pětadvacet let. 

„Učí studenty dívat se a přemýšlet o tom, co vidí. Svět pro něj není jednom jednoduchým prostorem, ale je různě zauzlovaný,“ říká o Vladimíru Kokoliovi jeho kolega z AVU a teoretik výtvarného umění Tomáš Pospiszyl.

Vladimír Kokolia vystavuje v NoD Obrazy podle podoby (zdroj: ČT24)

U Kokolii studovala mimo jiné Kateřina Šedá známá uměleckým „sociálním inženýrstvím“, například přestěhováním moravské vsi před londýnskou galerii. Momentálně je na bienále architektury v Benátkách k vidění její projekt o návratu běžného života do turisticky vytížených center měst. V budoucnu by její výstavu chtěla uspořádat i Ikon Gallery.