Poslední tour Ozzyho Osbourna: Nestárnoucí legenda zavítá do Letňan. Přiveze s sebou i Johnnyho Deppa

Světovým koncertním turné Farewell World Tour, které začalo na jaře v Mexiku a končit by mělo v roce 2020, oslaví nestárnoucí rocková legenda Ozzy Osbourne půlstoletí na hudební scéně. Představí se 13. června i českému publiku v pražských Letňanech.

Zpěvák a skladatel, který vstoupil do Rock'n'rollové síně slávy, držitel řady prestižních ocenění včetně Grammy, oslaví padesáté výročí své umělecké dráhy celosvětovým koncertním turné. Ozzy prohlásil, že na takovou šňůru vyjíždí naposledy, ale nevyloučil, že v budoucnosti vystoupí na vybraných koncertech.

„Lidé se mě stále ptají, kdy že to půjdu do důchodu,“ říká Ozzy. „Tohle bude moje poslední světové turné, ale nemůžu říct, že ještě tu a tam nevystoupím.“ Jak sám tvrdí, dosáhl určité životní rovnováhy. „Zažil jsem fantastické věci, byla to neuvěřitelná cesta,“ říká. „Ale potřebuji trochu zpomalit.“

Jak uvedl pro časopis Rolling Stone, po letech strávených na cestách se chce více věnovat rodině. „Baví mě být dědečkem. Nechci projít další generací Osbournů, aniž bych je viděl vyrůstat.“ To ale neznamená, že by ztratil vášeň k muzice. „Jestli jste někdy viděli koncert Ozzyho Osbourna, víte, že tam nebudu stát s palcem v zadku,“ říká svérázná hvězda. „Jsem rock'n'roll! Čím více zábavy fanoušci mají, tím větší je to legrace.“

Ozzyho koncertní kapelu tvoří jeho dlouholetí spolupracovníci Zakk Wylde (kytara), Blasko (basová kytara), Tommy Clufetos (bicí) a Adam Wakeman (klávesy).

Jako předskokany s sebou přiveze španělské heavymetalisty Lords of Black, frontmana Korn Jonathana Davise, který se zde představí se svou sólovou tvorbou, a superskupinu Hollywood Vampires. Ta vznikla v roce 2015 a u jejího zrodu stály takové veličiny rockové hudby jako Joe Perry (Aerosmith), Alice Cooper nebo herec Johnny Depp. Skupina, která ve své tvorbě oslavuje rockové vzory 70. let minulého století a jejich tvorbu, vydala ve stejném roce i stejnojmenné album, na kterém si zahostoval například i Paul McCartney nebo Dave Grohl z Foo Figters.

Původně studiový projekt absolvoval v roce 2015 i několik exkluzivních koncertů, v rámci kterých se k hvězdné sestavě přidali i další slavní hudebníci, mezi kterými nechyběl například Duff McKagan, Tom Morello, Perry Farrell nebo Marilyn Manson. Kapela pokračovala v koncertování i v následujícím roce, ze slavných umělců však zůstal již pouze McKagan, který účast v projektu v roce 2016 taktéž ukončil. Skvěle sehranou partu výjimečných hudebníků by na turné měl spolu s Deppem, Cooperem a Perrym tvořit Tommy Henriksen (Alice Cooper, Warlock), Matt Sorum (Guns N' Roses, Velvet Revolver), Robert DeLeo (Stone Temple Pilots) a Bruce Witkin. 

Ozzy Osbourne (narozený jako John Michael Osbourne, 3. prosince 1948 Aston, Birmingham) je zpěvák britské heavymetalové skupiny Black Sabbath, kterou tvořili Ozzy, Tony Iommi, Geezer Butler a Bill Ward. Od 80. let 20. století vystupuje sólově a je komerčně ještě úspěšnější než ve skupině Black Sabbath. Je jedním z nejznámějších, ale také nejkontroverznějších rockových zpěváků současnosti.

Spolu se svou druhou ženou Sharon každoročně organizuje metalový festival Ozzfest. Má pět dětí – Jessicu (1972), Louise (1975), Aimee (1983), Kelly (1984) a Jacka (1985).

BLACK SABBATH
V roce 1970 vydala skupina Black Sabbath eponymní album, které se ještě ten samý rok dočkalo platinové desky. S Black Sabbath vydal celkem 10 nahrávek, kterých se dodnes po celém světě prodalo přes 100 milionů kusů. Black Sabbath podnikli několik celosvětových turné. V roce 1974 vystoupili na California Jam před 250 000 fanoušky.

SÓLOVÁ DRÁHA
V roce 1979 zahájil sólovou dráhu. V roce 1981 vydal své první sólové album Blizzard of Ozz, jež brzy dosáhlo čtyřnásobné platinové desky. Během osmdesátých let vydal sedm alb, přičemž každého z nich se prodalo přes 2 miliony kusů. Na sólové dráze celkem prodal přes 70 milionů svých desek. V roce 1983 koncertoval na pódiu US Festivalu před 250 000 lidmi. V roce 1985 vystoupil na legendárním benefičním koncertě Live Aid. V roce 1989 vystoupil na Moskevském mírovém festivalu. Byl to první velký rockový koncert západní hvězdy na území tehdejšího SSSR.

Během devadesátých let vydal pět alb. Každé z nich se stalo multiplatinovým a koncertoval po celém světě. V roce 1993 získal Grammy v kategorii „Best Metal Performance“ za „I Don‘t Want to Change the World“.

OZZFEST A OSBOURNOVI
V roce 1996 založili společně se Sharon, svou ženou a manažerkou v jedné osobě, Ozzfest, první národní hudební festival věnovaný hard rocku, který měl hledat a představovat nové talenty. Jeho vystoupení na tomto festivalu navštívilo 1,4 milionu lidí. Ozzfest se koná vždy jednou ročně. Část zisku z Ozzfestu putuje na nejrůznější charitativní účely, mj. na Lifebeat.

V roce 2000 se dočkal vlastní hvězdy na pověstném hollywoodském chodníku slávy. V roce 2000 obdržel další Grammy v kategorii Best Metal Performance (tentokrát jako člen znovu sjednocených Black Sabbath) za skladbu „Iron Man“. Osbournovi byli hlavními protagonisty reality show The Osbournes, kterou vysílala hudební stanice MTV.

Zdroj: Wikipedia

Ozzy Osbourne
Zdroj: ČT24/Strány Ozzyho Osbournea