Hotel Bezruč. Vybydlený Palace v centru Ostravy se změnil na divadelní scénu

Divadlo Petra Bezruče se ubytovalo v hotelu Palace (zdroj: ČT24)

Sedm režisérů, kteří působí či působili v ostravském Divadle Petra Bezruče, připomínají divákům své nejúspěšnější inscenace. Představení nazvané Hotel Bezruč se odehrává ve vybydleném prostoru hotelu Palace v centru Ostravy. Premiéra zároveň v úterý zahájila desátý ročník ostravského divadelního festivalu Dream Factory.

„V mimořádném projektu připravovaném speciálně pro desátý ročník festivalu Dream Factory se do Ostravy vrátili režiséři působící v minulosti v Divadle Petra Bezruče. V kdysi honosném a dnes chátrajícím hotelu Palace vyvolali ducha svých inscenací,“ uvedla mluvčí festivalu Michaela Kubicová. 

Na přípravě se podíleli režijně Martin Františák, Jiří Havelka, Janusz Klimsza, Jan Mikulášek, Filip Nuckolls, Janka Ryšánek Schmiedtová a Daniel Špinar. Uvedli ukázky z her Britney goes to heaven, Evžen Oněgin, 1984, Don Juan v Soho, Pestré vrstvy, Bezruč?! a Zbabělci.

Úplně nový příběh

Představení ale není určeno pouze pro disciplinovaného bezručovského diváka. Ve starém hotelu vznikla divadelní mozaika, která vypráví úplně nový příběh. „Nejsou to úryvky, ale jsou to nové svébytné inscenace, které se odkazují atmosférou k těm inscenacím, které kdysi u Bezručů byly,“ vysvětluje dramaturg David Košťák.

Hotel Palace
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Miniaturní dramatické tvary inspirované legendárními inscenacemi Divadla Petra Bezruče jsou spojeny do jednoho multižánrového pásma. Diváci během divadelní produkce procházejí jednotlivými patry chátrajícího hotelu, kde se postupně setkávají s dalšími scénami.

Během festivalu pořadatelé hru Hotel Bezruč uvedou celkem sedmkrát, všechna představení jsou už vyprodaná. Celá přehlídka Dream factory potrvá do 4. června. Kromě třicítky divadelních produkcí jsou na programu také koncerty nebo debaty s herci.