Kontroverzní představení uvedené v Brně se dohrává mimo jeviště. Padla desítka trestních oznámení

Hnutí Slušní lidé narušilo představení, poté podalo na divadlo trestní oznámení (zdroj: ČT24)

Kvůli sobotnímu představení Naše násilí a vaše násilí v divadle Husa na provázku padla další trestní oznámení. K necelé desítce oznamovatelů se přidal například křesťanský aktivista Jan Rozek, advokát Zdeněk Koudelka nebo hnutí Slušní lidé, které protestovalo přímo na jevišti. Na jejich jednání zase reagovala senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová.

Brněnské státní zastupitelství přijalo desítku trestních oznámení ještě před sobotním uvedením hry v divadle Husa na provázku. Teď přibyla další, která směřují ke dvěma trestným činům a jednomu přestupku.

Bývalé ústavní soudkyni Elišce Wagnerové vadí výtržníci, kteří v sobotu vtrhli během představení na jeviště. Ti zase nejčastěji zmiňují hanobení jiné skupiny obyvatel nebo vlajky. „Co jsme viděli v sobotu, byl trestný čin a znásilnění svobody projevu skupinou provokatérů,“ řekl předseda hnutí Slušní lidé Zdeněk Pernica.

Kromě scény, kdy herec ztělesňující Ježíše znásilňuje muslimku, způsobila velké množství negativních reakcí situace, kdy si herečka z vagíny vytahuje českou vlajku. „I když znevážení státního symbolu není trestným činem, ale přestupkem, použití veřejných peněz na spáchání přestupku je porušením povinností při správě cizího majetku, což je trestný čin,“ prohlásil advokát Zdeněk Koudelka.

„Pokud s vlajkou zacházím nějakým urážlivým způsobem, tak si dovedu představit, že by se to dalo podřadit pod přestupek. Ale druhou otázkou je ústavnost a tady platí, že i takovéto jednání je chráněno svobodou projevu,“ vysvětlil Ladislav Vyhnánek z Masarykovy Univerzity s tím, že případ zřejmě skončí za několik let u Ústavního soudu a až ten rozhodne, kde jsou hranice, kde začíná a končí svoboda projevu.

Stěžují si i sami divadelníci

Kvůli sobotnímu incidentu nyní protestují také tvůrci představení - vedení slovinského divadla. Proti jednání radikálů se ohradili a ve svém prohlášení kritizovali také postup české policie, který podle nich nebyl dost razantní.

Ředitelé divadla proto odeslali protestní dopis české velvyslankyni ve Slovinsku Věře Zemanové. „Ačkoliv policie byla všude kolem divadla, nechtěla zareagovat s tím, že skupina měla právo vyjádřit svůj názor. Znamená to, že pokaždé, když se někomu nebude líbit divadelní představení, tak může vtrhnout na pódium? Vedení našeho divadla společně s organizátory festivalo žádalo, aby policie zasáhla. Ale bylo nám řečeno, že nedošlo k žádnému násilí, takže nemůžou nic udělat,“ tvrdí v dopise divadelníci.

Provokace nutí k zamyšlení

Divadelní hra se sice nelíbila ani římskokatolickému knězi a teologovi Tomáši Halíkovi, podle jeho vyjádření pro Lidové noviny ale není cílem podobných představení se líbit a bavit, nýbrž provokovat k myšlení.

Divadelní hra chce drastickými prostředky vykřiknout: Podívejte se, v jak šíleném světě žijeme! Vůbec v ní nejde o Ježíše znásilňujícího muslimku, nýbrž o protest proti světu, v němž se vše – i svaté symboly náboženství – zneužívá k rozdmychávání nenávisti jedněch proti druhým.
Tomáš Halík

I podle režiséra Břetislava Rychlíka, který se jako filmař zabýval skupinou Slušní lidé, platí v umění jiná měřítka. „Divadlo pracuje se znaky, takže výtka, že se v této inscenaci nějak zacházelo s českou vlajkou, je výtka lichá. V divadle se už od pravěku kolem ohňů odehrávaly první divadelní seance, používaly se rekvizity, masky a takovéto věci,“ řekl Rychlík.

Představení Naše násilí a vaše násilí bylo součástí festivalu Divadelní svět, který organizovalo Národní divadlo Brno. V sobotu po začátku hry začala část publika, zejména příznivci hnutí Slušní lidé, hvízdat a dupat, následně vtrhli na jeviště, utvořili řetěz a natlačili herce ke stěně. Aktivisté odešli až po desítkách minut, když je k tomu vybídli policisté z antikonfliktního týmu, který na místo dorazil.