Liazka opět jede rallye Dakar, za volantem sedí divadelníci z Liberce

V Liberci hrají Pohádku o liazce (zdroj: ČT24)

Po úspěšné Pohádce o Raškovi se Naivní divadlo v Liberci pustilo do další moderní autorské pohádky o sportu. Jen tentokrát lyže vyměnilo za rallye Paříž–Dakar, na níž slavili úspěch závodníci z Libereckých automobilových závodů neboli LIAZ.

Poprvé liazky na Dakaru startovaly v roce 1985, o dva roky později už posádka stála na stupních vítězů. Divadelní Pohádka o liazce vznikla ke třicátému výročí největšího úspěchu automobilky LIAZ na slavném pouštním závodě, jímž bylo v roce 1988 druhé místo v kategorii kamionů.

„Vznikla na motivy nejvýraznějších účastí v druhé polovině osmdesátých let,“ podotýká ke hře, kterou napsal Tomáš Syrovátka, dramaturg Vít Peřina. „Zároveň je o snaze splnit si zdánlivě nesplnitelný klučičí sen.“ 

Tvůrci příběh nechtěli pojmout jako dokument, ale zahrát dětem pohádku zpracovanou moderní formou. Posádce závodního auta tak během cesty pomáhá třeba Šeherezáda nebo Džin z láhve, kteří to do severní Afriky nemají daleko, a vedle herců a loutek využívají divadelníci na jevišti také projekci a různé efekty.

Pohádka o liazce
Zdroj: Vít Černý/ČTK

„Je dobré to připomenout, protože spousta lidí tu historii nepamatuje, nebo ji ani nezná,“ domnívá se účastník dakarské rallye Jiří Moskal, který si nenechal ujít sobotní premiéru. A zájem o slavný závod v Liberci podle všeho přetrvává, všechny reprízy Pohádky o liazce jsou do začátku divadelních prázdnin už vyprodané.