Recenze: Emoce civilizované opice aneb Franz Kafka v kleci

Studio Hrdinů předává Zprávu pro Akademii (zdroj: ČT24)

Veletržní palác v pražských Holešovicích poskytuje už několik let domovskou scénu divadelnímu badatelství Studia Hrdinů. Dramaturgickou novinkou projektu je inscenace podle povídky Franze Kafky Zpráva pro Akademii se Zuzanou Stivínovou v hlavní roli a v režii Kathariny Schmitt.

Adaptace Kathariny Schmitt a Jakuba Režného vznikla s pomocí překladu Vladimíra Kafky, druhý herecký part režisérka svěřila herci Ivanu Luptákovi. Významnou roli zde také zastávají atmosférou odlišné místnosti, v nichž se vše odehrává.

„Inscenace je koncipována jako prostorová instalace, v rámci které se publikum pohybuje v prostorách divadla,“ anoncuje tvůrčí tým. Divák má díky němu příležitost zažít během představení několik výrazných vjemových kvalit.

Společně v kleci

První část hodinového kusu se podobá performanci, při níž stojící hlediště obklopí velký bílý kvádr skrývající klec. Do ní se dostává jakoby dobrovolník z řady příchozích, spolu s ním vnímáme pocit oddělenosti od ostatních zúčastněných. Prostřednictvím projekce ožívají zkušenosti a informace polidštěného primáta.

Zpráva pro Akademii
Zdroj: Studio Hrdinů

Dále se hraje ve velkém sále na hlubokém prázdném jevišti. Jedinými rekvizitami jsou provaz, monitor televize či trs banánů. Elevaci vymezuje atraktivní světelná klec (kovové vertikály s ledkovými řetězy, scénografii připravil Pavel Svoboda). Objevuje se téma identity, svobody, lidskosti ve zvířeti a zvířeckosti v člověku. Proces sebezdokonalování či vzdělávání lidoopa nabízí různé (i kontroverzní) otázky. Výukový experiment hledá východiska z našich životních klecí, a to i za cenu dočasného oklamání se.

Napodobit lidi

Pudovou řeč posunků, instinktů a těla konfrontuje intelektuální muž (Ivan Lupták) vedoucí výcvik. Zuzana Stivínová je coby opice přirozená jako v každé ze svých profesních výzev. Její protihráč je na tom o trochu hůře, možná naschvál má méně nápadný, až neutrální projev, kterým dává herecké partnerce vyniknout.

„Bylo tak snadné napodobovat lidi. Plivat jsem uměla hned první dny. Napodobovala jsem, protože jsem hledala východisko. Ze žádného jiného důvodu,“ vypráví opičí žena. Sledujeme její pokroky i krize, úniky mrštným šplhem do korun opičího hájemství. Zuzana Stivínová soustředěně zvládá rovněž náročné fyzické úkony. Verbální linii vyvažují chvíle klidu a ticha. Jazyk se uplatní živě i jako voiceover vnitřního hlasu hrdinky.

Na nejbližší reprízy Zprávy pro Akademii se můžete do Studia Hrdinů vypravit 17. a 18. března. Uvidíte, co zbyde ze známých evolučních teorií Charlese Darwina.