Lady Bird řeší matku i Oscary

Lady Bird míří do kin i na Oscary (zdroj: ČT24)

Lady Bird zoufale hledá to, co všechny dospívající holky – kluka a smysl života. Nádavkem možná dostane i pět Oscarů, na které je tento film režisérky Grety Gerwigové nominován. Drama o vztahu matky a dcery natočila jako svůj první samostatný celovečerní snímek. Od 1. března ho uvádí i česká kina.

„Uvědomila jsem si, že neexistuje mnoho filmů o vztahu matky a dcery, který je přitom tak nádherně bohatý a komplikovaný,“ vysvětlila herečka Greta Gerwigová, proč se rozhodla odskočit si na chvíli z místa před kamerou za ni.

Jako herečky si jí diváci mohli všimnout například v komedii Woodyho Allena Do Říma s láskou nebo v životopisném snímku o Jackie Kennedyové. 

Hlavní hrdinka jejího režisérského debutu, k němuž napsala i scénář, je osmnáctiletá Christine. Není ničím zvlášť výjimečná, snad jen tím, že ze vzdoru odmítá používat své křestní jméno. Chce, aby jí všichni říkali Lady Bird, česky Beruška. 

Ze střední školy by Christine chtěla jít na prestižní univerzitu, jenže tu si její rodina nemůže dovolit. Když se nedaří tohle, ráda by si našla aspoň správného kluka. Zamiluje se do spolužáka z divadelního spolku a začne se postupně vzdalovat své matce, která teenagerku děsí tím, že všechno ví nejlépe.

Vedle popisu rodinných vztahů chtěla Greta Gerwigová upozornit i na problémy dnešních středoškoláků. Za svůj příběh už získala Zlatý globus, zda uspěje i na Oscarech, se dozví už tuto neděli. Nominovány na prestižní ocenění jsou i filmové matky s dcerou: Laurie Metcalfová a Saoirse Ronanová.