Pop porazil rap, ale jen o gramofon. Nejvíce cen Grammy získal Bruno Mars

Americký zpěvák Bruno Mars opanoval jubilejní 60. ročník předávání cen Grammy. V New Yorku získal šest zlatých gramofonů, mimo jiné za nejlepší nahrávku, desku i píseň roku. O jednu sošku méně si odnesl rapper Kendrick Lamar, který získal sledované žánrové ocenění za nejlepší rapové album.

„Pane bože. Děkuju vám lidi strašně moc. Wow,“ řekl Mars, když mu členové kapely U2 předali cenu hudební akademie za nejlepší album roku, již si vysloužil deskou 24K Magic. Stejnojmenná skladba byla oceněna jako nejlepší nahrávka, jako nejlepší píseň skladba That's What I Like. Vítězství mu zároveň přinesly i v kategorii R&B.

Tyhle písně jsem psal s radostí a s jediným důvodem. A tím je láska. To je všechno, co chci přinést tímto albem. A doufám, že se mi to vrátí a uvidím všechny tančit.
Bruno Mars

Dvaatřicetiletý Mars při přebírání cen zároveň kladně ohodnotil letošní desky svých rivalů, jimiž jsou Jay-Z, který z osmi nominací neproměnil žádnou, nebo Kendrick Lamar. „Díky, kluci, že jste požehnali svět svou hudbou,“ pronesl Mars.

„Nikdo nečekal, že by to mohlo být až takhle radikálné. To bylo asi největší překvapení,“ říká o smůle Jaz-Z hudební publicista Honza Dědek. Rapperovi mohlo být útěchou alespoň ocenění, které získal od prezidenta nahrávací akademie v předvečer Grammy. „Kvůli všem lidem, kteří tady byli před námi, je naší povinností ujistit se, že děláme nejlepší umění a prosazujeme a podporujeme věci, které jsou velmi reálné,“ pronesl také poselství ke svým uměleckým kolegům.

Povedený večer prožil naopak Kendrick Lamar. Hudebník, který je považován za jednoho z nejinovativnějších rapperů současnosti, získal pět sošek, především ve sledovaných rapových kategoriích – za album „DAMN.“ a single „HUMBLE.“. 

Nejdůležitější je, že jsem zjistil, co doopravdy znamená být umělec. Ze začátku jsem si myslel, že je to jen o výhodách, autech a oblečení. Ale je to opravdu o tom vyjádřit sám sebe. A dát barvu na plátno světa, aby se dál vyvíjel pro další posluchače.
Kendrick Lamar

Rapová hudba je ve Spojených státech jedním z nejpopulárnějších žánrů, stejně jako vloni a předloni však hlavní cenu získal popový umělec. V samotné popové kategorii se dařilo písničkáři Edu Sheeranovi. Zatímco Bruno Mars doufal, že lidé při poslechu jeho alba budou mít chuť tančit, Sheeran k nahrávce ÷ (Divide) vyslovil při jejím vydání jiné přání: „Přál bych si, aby lidé při poslechu téhle desky plakali. Když jsou šťastní, fajn, vyvolalo to nějaké emoce. Ale když pláčou, je jisté, že je to opravdu zasáhlo.“ Divide se stalo nejlepším popovým vokálním albem a singl z něj Shape of You nejlepší popovým sólo výkonem.

Na taneční a elektronické scéně zaujali němečtí matadoři Kraftwerk. Živá nahrávka 3-D The Catalogue dokumentuje jejich tour po světových muzeích. Trojrozměrnými vizualizacemi připomněli všechna svá alba třeba v Guggenheimově muzeu v Bilbau nebo v Muzeu moderního umění v New Yorku.

Z country zpěváků měl důvod k radosti americký kytarista a skladatel Christopher Stapleton. Oceněna byla jak jeho rozchodová balada Either Way, tak meditativně laděná skladba Broken Halos, již napsal s Mikem Handersonem.

In memoriam

Posmrtně získal cenu Grammy básník Leonard Cohen, a to za nejlepší rockové vystoupení s titulní skladbou svého posledního alba You Want It Darker. Paradoxní je, že Cohen za svého života Grammy v hlavní kategorii nikdy nezískal, v roce 2010 mu však akademici dali cenu za celoživotní tvorbu.

In memoriam obdržela gramofon také herečka Carrie Fisherová, proslavená rolí princezny Leii ve filmové sérii Star Wars. Patří ji v kategorii mluveného slova za audioverzi jejích memoárů. 

Objevem roku byla vyhlášena kanadská písničkářka Alessia Cara. Při přebírání zlatého gramofonu byla nervózní. „Předstírala jsem, že vyhrávám Grammy, už jako dítě, třeba ve sprše, takže člověk by čekal, že proslov budu mít v malíčku, ale to ani zdaleka nemám,“ řekla na pódiu. Následně vyzvala členy publika, aby „podporovali opravdovou hudbu a opravdové umělce“.

Grammy se rozdávaly pošedesáté v celkem 84 kategoriích. Ceromoniál se z tradičního Los Angeles přesunul po patnácti letech do New Yorku. „Starosta NY řekl, že Grammy se vrací do New Yorku a mají tam otevřenou náruč a že do městské pokladny přinesou více než 200 milionů dolarů. Můj osobní pocit je, že v tom roli hráli peníze,“ vysvětluje si změnu Honza Dědek. Udělování se také z února přesunulo už na konec ledna, aby si Grammy nekonkurovaly s chystanou zimní olympiádou.