Magdalena Kožená a Melody Makers řádí na muzikálové melodie

Magdalena Kožená a Melody Makers spojily koncerty i album (zdroj: ČT24)

Mezzosopranistka Magdalena Kožná na chvíli změnila žánr. S Ondřejem Havelkou a jeho Melody Makers zpívá muzikálové písně, které před stoletím napsal americký skladatel a textař Cole Porter. Porterova skladba Let's misbehave – Pojďme si zařádit – dala také název nahrávce, kterou Kožená s Havelkou pokřtili ve čtvrtek na společném koncertě v Brně.

Humorné písně s jazzovými rytmy v programu doplňuje tanec a step. „Nesnažím se zpívat jako jazzová zpěvačka, myslím, že k této hudbě se hodí více přístupů,“ poznamenala Kožená. „Když byly tyto písničky ve dvacátých letech napsány, mnohé broadwayské zpěvačky byly klasicky školené pěvkyně a i operní pěvkyně tyto skladby zařazovaly do svých programů.“ 

I dnes mnozí operní pěvci sahají k mimoopernímu repertoáru: od operety přes muzikál po swing. „Dopadá to různě, Magdalena to ale uchopila nečekaně hezky,“ podotkl ke spolupráci s Koženou Ondřej Havelka. Nesetkávají se pracovně poprvé, Havelka například o pěvkyni před deseti lety natočil celovečerní dokument. 

V lednu se Magdalena Kožená vrátí opět ke klasické hudbě, čekají ji koncerty s Londýnským symfonickým orchestrem ve třech městech. V jazzovém a swingovém rytmu by ale ráda pokračovala. „Když jsem k tomu přičichla, nerada bych, aby to byl první a poslední počin v tomto směru,“ říká.

Brněnský koncert byl benefiční, pěvkyně jím podpořila festival Concentus Moraviae, jehož je patronkou. Příští ročník věnují pořadatelé humoru v hudbě. A právě  na této přehlídce zazněly loni v premiéře písně Colea Portera v jejím podání. Aktuální turné s Melody Makers zakončí 10. prosince koncert v pražské Lucerně.