Robert Sedláček naposledy mluvil s Janem Palachem v Ústí nad Labem

V Ústí nad Labem se natáčely další záběry z filmu Jan Palach (zdroj: ČT24)

Po Praze a Pardubicích se chystaný snímek o Janu Palachovi natáčel také v Ústí nad Labem. Pod režijním vedením Roberta Sedláčka v místním kulturním domě zazněly poslední filmové dialogy.

Do Ústí se štáb vydal natáčet ze stejného důvodu, z jakého nedávno vydával dlažbu v Pardubicích za dlažbu na Václavském náměstí. „Hledat tu něco, co už z Prahy zmizelo – komunistickou architekturu v plné síle,“ vysvětlil režisér Robert Sedláček.

Našel ji v místním „kulturáku“, který  se pro potřeby filmařů proměnil v pražskou vysokoškolskou menzu. „Tady byl Jan Palach naposledy spatřen mezi studenty, několik hodin před činem,“ podotkl k natáčené scéně Sedláček.

Filmového představitele studenta Filozofické fakulty Karlovy univerzity, který se upálil na protest proti okupaci v roce 1968 a následné letargii v československé společnosti, našel režisér ve Viktoru Zavadilovi, poměrně neznámé tváři kladenského divadla. Nechtěl, aby si divák herce spojoval s jinými rolemi.

Natáčím a přemýšlím spolu s ním, jak bych se zachoval já, pokud by taková zkouška přišla.
Robert Sedláček

V Ústí vznikla poslední dialogová scéna. „Dál už se vlastně mlčí, dál už jen Palacha pozorujeme, jak jde na místo činu,“ prozradil Sedláček. Premiéru dramatu Jan Palach plánuje na 21. srpen příštího roku, padesát let přesně ode dne, kdy vojska Varšavské smlouvy překročila hranice Československa.