Český film bez Jiřího Brdečky by byl jako Joe bez limonády, Adéla bez večeře a císař bez pekaře

Universum Brdečka vstoupí před Vánoci do kin (zdroj: ČT24)

Před Vánocemi vstoupí do kin dokument o Jiřím Brdečkovi, který by se letos na Štědrý den dožil 100 let. Scenárista, režisér, kreslíř a publicista je známý především jako autor nesmrtelných českých komedií Limonádový Joe, Adéla ještě nevečeřela nebo Tajemný hrad v Karpatech.

Jiřího Brdečku lákal film už od dětských let. Když byl poprvé v kině, nebyly mu ani čtyři roky. „Protože jsem byl velice malý, tak mi sestra nosila deku. Položila ji na židli a já jsem si klekl, protože kdybych seděl, tak bych nic neviděl,“ vzpomíná v dokumentu.

Když nacisté zavřeli vysoké školy, začal do novin kreslit karikatury a psát humoristické články. Celý život ho ale fascinoval Divoký západ. První seriálovou verzi Limonádového Joea napsal už za protektorátu. O dvacet let později se stala předlohou ke snímku.

V těžkých dobách vytvářel krásné věci

S Janem Werichem napsal komedii Císařův pekař a Pekařův císař. Spolupracoval i s Jiřím Trnkou. Sám natočil přes tři desítky animovaných filmů. „Zajímala mě jeho schopnost ve všech těžkých dobách, jako byla válka a komunismus, vytvářet tak krásné věci,“ poznamenal dokumentarista Miroslav Janek.

V dokumentu Universum Brdečka představuje filmaře hlavně prostřednictvím jeho náčrtů, dopisů, kreseb a poznámek. „Šlo mi víc o to dostat se do jeho nitra, než popisovat jeho biografii nebo filmografii,“ řekl Janek. Brdečku připomene i výstava s názvem Od Limonádového Joea k zázrakům animace. Od 16. prosince se otevře ve Chvalském zámku v Praze.

Narodil se 14. prosince 1917 v Hranicích na Moravě. Po maturitě na reálném gymnáziu začal studovat na Filozofické fakultě v Praze češtinu a filozofii, později dějiny umění a estetiku. V roce 1945 se stal redaktorem Lidových novin.

Od dubna 1949 byl zaměstnaný v Československém státním filmu jako scenárista, dramaturg a režisér. A právě ve filmové tvorbě spočívalo těžiště jeho umělecké práce. Spolu s legendárním výtvarníkem Jiřím Trnkou či Břetislavem Pojarem se Brdečka zasloužil o úspěch českého animovaného filmu ve světě.

Nevyhýbal se ani hraným snímkům. Byl dlouholetým spolupracovníkem režiséra Oldřicha Lipského, který podle jeho scénáře natočil v roce 1964 slavnou westernovou parodii Limonádový Joe aneb Koňská opera. Brdečkovo jméno lze ovšem najít i pod řadou dalších snímků, jako je třeba komedie Adéla ještě nevečeřela či satirický film Až přijde kocour, na jehož scénáři Brdečka spolupracoval s Janem Werichem.

Jako spisovatel je znám coby autor románu a divadelní hry Limonádový Joe. Z jeho pera vzešla také sbírka humorných povídek Faunovo značně pokročilé odpoledne, která se stala námětem pro film režisérky Věry Chytilové s mírně pozměněným názvem: Faunovo velmi pozdní odpoledne.

Jiří Brdečka zemřel počátkem června 1982 v Praze. Jeho dcerou je novinářka, scenáristka a filmová kritička Tereza Brdečková.