Nejlépe se listuje ve Křtinách. Z rekonstrukce vzešla Knihovna roku

Nejlepší knihovnu mají letos Křtiny na Blanensku. V soutěži Knihovna roku 2017 uspěla díky rekonstruovaným prostorám, které lákají nové čtenáře, poskytování odborných služeb okolním knihovnám a spolupráci s obecními spolky. Další ocenění v rámci soutěže získaly Krajská vědecká knihovna v Liberci či knihovna ve Slavičíně na Zlínsku.

Knihovna městyse Křtiny zažívá podle pořadatelů Knihovny roku po rekonstrukci nebývalý zájem čtenářů. „Interiér je funkční, esteticky velmi dobře řešený a nabízí atraktivní a příjemné prostředí všem skupinám obyvatel obce,“ uvedli organizátoři.

Za mimořádnou považuje porota spolupráci křitnské knihovny s mnoha obecními spolky, která také přivádí do knihovny nové uživatele.

Kromě zástupců křtinské knihovny, která získala hlavní cenu, převzali v Klementinu z rukou ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) ocenění také reprezentanti několika dalších knihoven. V kategorii informační počin si cenu odvážejí zástupci Krajské vědecké knihovny v Liberci za dlouholetý úspěšný projekt Děti čtou nevidomým dětem. Projekt podporuje čtenářství u dětí základních škol a jejich výchovu k solidaritě.

Zvláštní ocenění a diplom v kategorii Základní knihovna pak získaly městská knihovna Zruč nad Sázavou, která podle pořadatelů poskytuje nadstandardní služby žákům a zejména studentům středních škol, a dále Obecní knihovna Velká Hleďsebe z Karlovarského kraje, jež je také důležitým komunitním centrem. Mimořádná je také intenzita a kvalita práce knihovny se seniory a také s dobrovolníky.

Knihovna Slavičín
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

Svoji cenu pro městskou knihovnu roku udělil také Svaz knihovníků a informačních pracovníků. Zísakala ji knihovna ve Slavičíně na Zlínsku. Svaz ocenil, že poskytuje zázemí více než deseti místním spolkům, a je tak společenským centrem. V obci s 6535 obyvateli mají v knihovně přes 40 tisíc knih a za rok knihovnu navštívilo přes 37 tisíc lidí.

Ocenění Knihovna roku se uděluje k ohodnocení dlouhodobých zásluh o rozvoj knihovnictví v obcích a mimořádného přínosu k rozvoji veřejných knihovnických a informačních služeb.

Česká síť knihoven je údajně nejhustší na celém světě. Podle The New York Times to nedávno ukázal průzkum Nadace Billa a Melindy Gatesových. Knihoven je v tuzemsku více než základních škol. Na 1971 lidí připadá jedna. To je například desetkrát více než v USA.