Mimina z Žižkovské věže potřebují „přebalit“. Sundávali je horolezci

Horolezci sundali z Žižkovské věže Černého mimina (zdroj: ČT24)

Obří mimina od umělce Davida Černého, která „šplhají“ po Žižkovském vysílači, čeká oprava. V pondělí horolezci z věže sundali první tři sochy z celkem deseti. Plastiky doplňují pražskou dominantu od roku 2001, po šestnácti letech je potřeba opět nahlédnout do jejich vnitřní konstrukce. Sejmutí, oprava a nová instalace vyjdou na milion korun.

Jedna laminátová socha váží 120 kilogramů, k věži je připevněná čtyřmi úchyty. Horolezci k plastice museli slanit z nejbližší kabiny, nejdříve ji pomocí lan zajistili a pak odmontovali od stěny věže.

„Připojení přímo k věži se jeví jako kritická součástka, protože hřeby už se nějakou dobu pohybovaly na kraji životnosti,“ upozornil Michal Flohr, majitel stavební firmy, která sundavání Černého děl zajišťovala. 

Kontrolou prochází mimina dvakrát ročně. „Statické posudky nás upozorňují na to, že bychom měli prověřit jejich stav,“ vysvětil Martin Gebauer, ředitel Českých radiokomunikací, které Žižkovský vysílač vlastní, proč se tentokrát rozhodli pro úplné sejmutí plastik.

Zpátky na jaře

Na zem se mimina dostala po šestnácti letech. „Mám pocit, že nevypadá o moc hůř, než když jsme ho dostávali na věž,“ zhodnotil dílo na první pohled Michal Flohr. Důležitější než posouzení zvenčí ale podle něho bude stav vnitřní konstrukce. Pokud by už byla neopravitelná, vlastník věže zaplatí výrobu nové plastiky.

Sundávání soch mimin z Žižkovské věže
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Poslední sochu mimina chtějí horolezci sundat do konce tohoto týdne. Na věž se pak zpátky vrátí na jaře příštího roku, „šplhat“ po vysílači by podle dohody Českých radiokomunikací s Davidem Černým měla dalších dvacet let.

Obří mimina jsou kromě Žižkova umístěna také na ostrově Kampa, tam ovšem „nelezou“ do výšky, ale po zemi.