Dostat Blátem po hlavě, to je prostě na Draka

Pivo a absurdní humor v loutkovém představení pro dospělé (zdroj: ČT24)

Loutková hra pro dospělé a děti z rozvrácených rodin. S tímto podtitulem se v pražské La Fabrice hraje představení s názvem Blátem po hlavě. Hra v režii Jiřího Havelky vychází z klasického jarmarečního divadla a vznikla ve spolupráci s královéhradeckým loutkovým Divadlem Drak.

Inscenace spojuje tři věci, které jsou Čechům blízké – absurdní humor, loutky a pivo. Odehrává se v hospodě U Bryndáčků, kde se v parném dni, na syrečkovém pondělí, sejde několik vesničanů, mrtvý kůň a sudičky.

Texty hry, v níž prý není snadné ztratit hlavu, napsal šéf La Fabriky Richard Balous přímo pro loutky. Diváci ale uvidí nejen je – díky obrazovce na scéně a kameře v zákulisí mají možnost sledovat i práci jindy skrytých herců. „U klasického iluzivního loutkového divadla je do jisté míry zajímavější, co všechno se děje v zákulisí, snažili jsme se to tedy nějak propojit,“ vysvětlil netradiční pojetí režisér Havelka.

Blátem po hlavě
Zdroj: Jiří N. Jelínek/La Fabrika

Režíroval před třemi lety i inscenaci Poslední trik Georgese Mélièse, kterou spolupráce královéhradeckého Divadla Drak a pražské La Fabriky začala. Pocta světu kouzel, fantazie a filmu získala tehdy Cenu Divadelních novin a La Fabrika ji má stále v programu. Vydat se lze samozřejmě i na reprízy „hospodské“ novinky. Na domovské scéně v Hradci Králové ji divadlo uvede až v lednu.