Pouliční umění v Brně má po přehlídce. Dýchající sochu ne všichni rozdýchali

Skončil letošní ročník Brno Art Open (zdroj: ČT24)

V ulicích Brna skončila přehlídka Brno Art Open. Na třinácti místech ve městě bylo možné si o prázdninách prohlédnout – ale i poslechnout – netradiční umělecká díla. Ne všechna ale našla u kolemjdoucích pochopení.

S nejen kladnými reakcemi se například setkala instalace německého umělce Christofa Zwienera u zastávky Nové sady pod brněnským Petrovem. Zpoza mříží krytu civilní obrany se tu ozývaly zvuky připomínající dýchání. Lidé často nechápali, že jde o umělecké dílo, a stěžovali si na hlasitost. „Tuto reakci jsme vůbec nepředpokládali, už kvůli velmi poetickému konceptu – nápadu vytvořit sochu zvukem,“ překvapily stížnosti ředitelku pořádajícího Domu umění města Brna Terezii Petiškovou.

I přes některé negativní názory jsou ale pořadatelé s letošním ročníkem spokojeni více než s pěti předchozími. Umění prý má vzbuzovat ohlasy, ať už jakékoli. „Současná výtvarná kultura potřebuje komunikovat a potřebuje oslovit diváka, který běžně galerii našeho typu nenavštíví,“ nepochybuje Petišková.

Demontované sochy odvezli pracovníci Domu umění do dílny, kde čekají, až si je vyzvednou autoři. Některá díla by ale na svých místech měla zůstat i po skončení projektu, například malba symbolizující vzájemné přátelství na fasádě domu v Údolní ulici.