Ani dokument skladatele Petra Kotíka nezkrotil

Nezkrotitelný Petr Kotík v dokumentu (zdroj: ČT24)

ČT art uvedla v neděli dokumentární portrét dirigenta a skladatele Petra Kotíka. Snímek Nezkrotitelný Kotík pro Českou televizi natočil režisér Adam Oľha. Minulý týden dokument promítl také festival Ostravské dny nové hudby, jehož je Kotík zakladatelem a uměleckým ředitelem.

Petr Kotík stál u zrodu české hudební avantgardy 60. let. V Praze založil první soubor věnující se živé elektronice, po odchodu do New Yorku inicioval vznik orchestru S.E.M. Ensemble, s nímž debutoval v Carnegie Hall.

Filmová hodina s dirigentem, skladatelem a flétnistou Petrem Kotíkem začala vznikat před dvěma lety na festivalu Ostravské dny. „Má v sobě drama, veškerý arzenál věcí, které filmová postava potřebuje,“ říká o Kotíkovi režisér dokumentu Adam Oľha. Snímek si můžete přehrát v ivysílání:

PŘEHRAJTE SI: dokument Nezkrotitelný Kotík (zdroj: ČT24)

Hlavní aktér pustil štáb do soukromí, na zkoušky s orchestrem, do své newyorské pracovny i na koncerty. Vrací se do dětství, mluví o emigraci – a stále hodně pracuje. „Pouštěl nás k tomu, abychom mohli nahlédnout do procesu, což bylo klíčové,“ poznamenal režisér. „Moc jsem si jich nevšímal,“ dodává k natáčení Kotík. „Někdy jsem je dokonce vyhodil, to je i v dokumentu,“ přiznává.

Před ostravskou projekcí Česká hudební rada udělila Petru Kotíkovi cenu za vznik a organizaci Institutu nové a experimentální hudby i festivalu Ostravské dny.