Bach for All, kdo mají emoce

Filip Pogády zahájí festival Bach for All (zdroj: ČT24)

Hudba Johanna Sebastiana Bacha rozezní na dva týdny pražské kostely. Bach for All, hlásí totiž svým názvem festival, který začíná 14. července. Hvězdou úvodního koncertu bude v Týnském chrámu na Staroměstském náměstí americký houslista slovenského původu Filip Pogády.

V jedenácti letech vyhrál Pogády prestižní houslovou soutěž ve Vídni. Poté vystudoval konzervatoř v Linci a navštěvoval hudební školu na Manhattanu. V New Yorku žije stále, koncertuje ale po celém světě.

„První kontakt s Bachem přišel v době, kdy jsem byl příliš mladý na to, abych ho chápal a ocenil hodnotu jeho hudby. Ale pak jsem se jím začal víc zaobírat, když mi bylo zhruba šestnáct, a ta cesta pokračuje stále,“ říká o setkání s díly významného barokního skladatele třicetiletý houslista. 

Bacha zahraje v úvodu festivalu za doprovodu orchestru města Bratislavy Capella Istropolitana, v neděli se pak posluchačům představí v kostele sv. Šimona a Judy na samostatném koncertě.

Bach je pro všechny nejen na tomto festivalu, ale celkově, protože jeho hudba je relevantní stále a vždy bude. Podle mě se dotkne každého, kdo má nějaké emoce. (…) Nejsem si jistý existencí Boha, řekl bych, že jsem agnostik, ale u Bacha mám vždy pocit, že se dostanu nejblíže k tomu říct, že tam něco musí být. Že musí něco existovat, něco vyššího.
Filip Pogády

Obliba Bachova díla je podle Pogádyho stejná na obou stranách Atlantiku. Aby se dostala jeho hudba nejen k návštěvníkům koncertních sálů, hraje Bachovy sonáty také třeba v newyorském metru.