V Litomyšli znovuobjevují Poklady Jana Zrzavého

V říjnu uplyne čtyřicet let od smrti Jana Zrzavého, jednoho z nejvýznamnějších českých malířů minulého století. Při té příležitosti shromáždila Galerie Zdeněk Sklenář v Litomyšli osmnáct jeho ikonických děl.

Poklady Jana Zrzavého, jak se výstava jmenuje, nabízí průřez tvorbou symbolisty a později avantgardního umělce. Někteří jeho osobitý styl označovali i za poetismus. Typická pro něj byla autostylizace nebo biblické motivy. Použité náměty také často opakoval, celý život například neopustil téma fatální ženy.

V Litomyšli je možné si prohlédnout jeho obrazy Kristus, Krajina nebo Mládí (Jaro), malbu, v níž Zrzavý zpracoval smrt svého bratra, který se utopil pět měsíců před jeho narozením. Nechybí ani snad nejslavnější dílo – Údolí smutku. Aby zabránil jeho poničení při bombardování během druhé světové války, zakopal ho Zrzavý do země v rodných Okrouhlicích. Vykopal ho opět až 9. května 1945.

V Litomyšli vystavují Poklady Jana Zrzavého (zdroj: ČT24)

„Zrzavý je klíčová osobnost. Je to fenomén, který ovládl v české zemi ducha mnoha umělců a ovlivnil je,“ připomněl význam tohoto malíře galerista Zdeněk Sklenář. Přitom se pokoušel několikrát neúspěšně dostat na akademii.  Vojtěch Hynais dokonce jeho rodičům vzkázal, aby syna dali vyučit raději zahradníkem. Zrzavý se odradit nenechal a maloval i bez akademického vzdělání.

Jeho malířské „poklady“ si zájemci v litomyšlské galerii mohou prohlédnout do 9. července.