Jemnou opulentnost Loosových interiérů v Plzni lze obdivovat třikrát týdně

Události v kultuře: Loosovy interiéry v Plzni překypují střízlivým luxusem. Lze je opět vidět třikrát týdně (zdroj: ČT24)

Po omezeném zimním provozu se opět třikrát týdně otevírají návštěvníkům čtyři rekonstruované bytové interiéry architekta Adolfa Loose v Plzni. Za minulý rok přišlo do prostor překypujících opulentní střízlivostí nahlédnout přes deset tisíc lidí. Prohlídky interiérů mají zájemci o dílo významného architekta s komentářem. Podrobnosti o Loosových interiérech v Plzni najdete zde.

Loos pro významné rodiny tamní židovské komunity připravil nejméně 13 projektů. Jednu z tras komentovaných prohlídek tvoří dům Jana a Jany Brummelových v Husově ulici. Jde o nejlépe zachovalý objekt v Plzni s výrazným Loosovým rukopisem.

„Je to jeden z nejkrásnějších a nejzachovalejších interiérů, ale i exteriérů domu, kdy Loos zasáhl i do vnější podoby,“ popisuje průvodkyně Magdalena Soukupová. Zvláštností dvougeneračního bytu nedaleko Škodových závodů je dominance žluté barvy. Dominantu bytu tvoří majestátní kamenný krb, který byl ve své době skutečně funkční.

Jezdí sem opravdu lidé z celého světa. Nyní se o nás třeba chystá psát jeden japonský architekt knížku.
Magdalena Soukupová
příspěvková organizace Turismus

V bývalém bytě rodiny Krausových v Bendově ulici 10 zase protilehlé zrcadlové stěny jídelny budí v návštěvníkovi dojem, že se ocitl v nekonečném prostoru. Místnosti obložené tmavě zeleným žilkovaným mramorem pak působí svou nadčasovou impozantností.

Do prohlídkových tras spadají i dvě místnosti dochované z původního bytu doktora Josefa Vogla. Dobový salon s jídelnou s vestavěným nábytkem a dřevěnými obklady stěn byly po rekonstrukci vybaveny přesnými replikami původního nábytku.

Podle Magdaleny Soukupové je ještě v plánu rekonstrukce domu na Klatovské třídě 19, který je v současnosti ve velmi špatném stavu. „Ale doufejme, že v horizontu deseti let se bude rekonstruovat a naplní i funkci muzea,“ věří Magdalena Soukupová.