Praha chce halu v Kolbence přeměnit na umělecké centrum

Praha plánuje vybudovat nové umělecké centrum, a to v prostoru bývalého továrního areálu Kolbenka. Primátorka Adriana Krnáčová už zahájila jednání se zahraničním majitelem.

Centrum pro současné umění by mělo vzniknout v hale 19. Část prostoru by sloužilo pro stálé expozice. V současné době je hala v zdevastovaném stavu. Architekt Jakub Cigler si ale mezi rozbitými okny, prachem a pozůstatky pásové výroby dovede představit budoucí centrum. „Plánujeme tu depozitáře, mohla by tady být knihovna, restaurace, šatny, zázemí a zároveň třeba i prodejna knih a uměleckých předmětů,“ plánuje.

Byly tendence tlačit tento projekt do centra, jenže už jen z toho hlediska, že bychom centrum rádi odbřemenili od nánosu turistů a různých zájmů, jsme začali uvažovat o tom, že bychom na to šli jinak.
Adriana Krnáčová
primátorka

Místo ale vlastní britský developer. Primátorka s ním  jedná o tom, že by halu Praha získala – pod podmínkou, že v ní centrum pro umění vybuduje. „Vidíme v tom příležitost, že by se areál Kolbenky stal kreativní čtvrtí, kde najde své místo umělecká komunita,“ nebrání se podle slov Marka Salema zahraniční společnost takovému nápadu. 

Zhruba 70 malířů a sochařů už teď sídlí v jedné ze starých továren na okraji areálu. Nově by navíc měla ožít i nedaleká hala, která v poválečné době sloužila k výrobě nákladních aut Pragovek. Vedení Prahy 9 chce v těchto prostorách haly číslo 20 vybudovat muzeum automobilové značky Praga.

Praha chce v Kolbence vybudovat centrum umění (zdroj: ČT24)

Kdy by se v areálu mohlo začít stavět a kolik to Prahu bude stát, její vedení zatím říct nedokáže. Jasněji bude podle primátorky v příštích měsících.