Clarinet Factory na Lukách tak domácky muzicíruje

Jindřich Pavliš o nové desce (zdroj: ČT24)

Po sedmi letech od poslední řadové desky vydává Clarinet Factory nové album. Nahrávka Meadows, tedy Louky, vychází u belgického vydavatelství, podle slov kapelníka Jindřicha Pavliše se v ní ale odráží vzpomínky na domácí muzicírování.

„Nedá se říct, že bychom sedm let nic nedělali,“ podotýká k odstupu od poslední desky Pavliš. Kapela mezi tím vydala dvojalbum remixů a také skládala hudbu, mimo jiné k instalaci Modiglianiho výstavy v Obecním domě nebo pro Muzeum Karla Zemana.  

Clarinet Factory ve své tvorbě propojuje různé žánry a zvuk klasických instrumentů doplňuje moderními technologiemi. Na novince se nechala inspirovat Japonskem a také folklorem.

„Ovlivnili nás hosté, které jsme si přizvali,“ přiznal Pavliš. Vedle Joea Achesona z britských Hidden Orchestra a bubeníka Dana Šoltise z Vertigo Quintetu měl největší vliv dětský folklorní sbor Grunik z Beskyd. „Vrátili jsme se k tomu, v čem jsme jako kluci vyrostli. Ještě než jsme začali studovat hudbu, jsme všichni zažili takové to domácí muzicírování. Grunik ovlivnil zvuk tří našich skladeb a od nich jsme odvinuli kabát i ostatních písní,“ upřesnil Pavliš. 

Inspirací se staly i cesty po Japonsku. „Napsali jsme píseň Hikari, je ve scatové smyšlené japonštině,“ podotkl kapelník. V zemi vycházejícího slunce vznikl ke skladbě také klip v podobě 360stupňového videa.

Novinku Meadows představí Clarinet Factory i v zahraničí: Francii, Belgii a Bulharsku. Čeští posluchači se mohou těšit 31. března na křest v pražském JazzDocku a Clarinet Factory spolu se sborem Grunik by pak měli vystoupit v létě na Colours of Ostrava.