Zvon Václav na počest bývalého prezidenta je vystaven u svatého Havla

Zvon Václav je vystaven u svatého Havla (zdroj: ČT24)

Z rakouského Innsbrucku do pražského kostela svatého Havla byl převezen nový zvon Václav. Je sice zasvěcen svatému Václavovi, byl však věnován na památku bývalého prezidenta Václava Havla. Lidé na zvon přispívali ve veřejné sbírce Nadace Charty 77 pomocí putovních zvonků. Jeho tón uslyší lidé od března.

Zvon bude v kostele svatého Havla na Praze 1 vystaven denně od 14 do 18 hodin až do pátého března, kdy bude vysvěcen. Zaplní prázdné místo ve věži a zároveň připomene památku prezidenta Václava Havla. Sbírku pořádala Nadace Charty 77, která zvon daruje farnosti.

Vysvětí jej kardinál Dominik Duka

Hmotnost zvonu je přibližně tři čtvrtě tuny, na výšku měří téměř metr a na šířku ve spodní části 103 centimetrů. Odlit byl v Innsbrucku ve zvonařské dílně Grassmayr. „Vysvěcen bude 5. března kardinálem Dominikem Dukou a první zvonění bude ten samý den večer,“ uvedl za organizátory veřejné sbírky Ondřej Boháč.

Zvon zdobí podobizna svatého Václava, na druhé straně je přemyslovská orlice, oba reliéfy vytvořila sochařka Jana Bačová Kroftová. Na bocích jsou pak prezidentské symboly, z jedné strany prezidentská standarta České a Slovenské Federativní Republiky, kterou používal výhradně Václav Havel, na druhé straně známý citát „Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí“ s Havlovým podpisem se srdíčkem.

Původní zvon Václav byl zrekvírován za první světové války

V jižní věži kostela visel původně zvon stejného jména, tedy Václav, který byl ale zrekvírován za první světové války a jeho nástupce zase nepřečkal druhou světovou válku. Nový Václav bude viset v kostele společně s nejstarším zvonem v Praze, Marií, který je z roku 1455.

Ve veřejné sbírce vybrali organizátoři zhruba 850 tisíc korun. Přesné náklady na odlití a instalaci ještě nejsou dopočítány. „Do rozpočtu se ale určitě vejdeme,“ řekl Boháč. V případě přebytku bude částka použita při udílení ceny Václava Havla.

Vznik nového zvonu podporovali přátelé a lidé z Havlova okolí tím, že si předávali sadu putovních zvonků. „Celé to vzniklo jako takový fór. Přišel za mnou Ondřej Boháč, který zvoní v kostele svatého Havla, že je tam jedna prázdná zvonová stolice,“ popisoval zrod nápadu předseda představenstva Nadace Charty 77 Evžen Hart.

Kostel svatého Havla byl založen v 13. století na Starém Městě pražském. Svou barokní podobu získal v 17. a 18. století. Uvnitř věží je však možné dodnes vidět gotické zdi a okna, které jsou obestavěny barokní fasádou. Kromě řady památek se v kostele nachází socha Panny Marie Lurdské, o které psal básník Jaroslav Seifert.