PODÍVEJTE SE: Masaryk v traileru vede rozmařilý život a bojuje za republiku

Nový trailer na film Masaryk. Rozmařilý život i boj za republiku (zdroj: ČT24)

Favorit Českých lvů se čtrnácti nominacemi včetně šance na cenu za nejlepší film Masaryk má nový trailer. Režisér Julius Ševčík tvrdí, že nechtěl natočit rozvleklý životopis, ale spíše politický thriller. Do kin půjde snímek 9. března, krátce po vyhlášení výsledků Českého lva.

Aktuální upoutávka ukazuje svého protagonistu Jana Masaryka v osobních situacích, ale i v kontextu blížící se druhé světové války. Syn prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka se snaží odvrátit ztrátu republiky, zároveň však zápasí s drogami a alkoholem.

Film Masaryk bude uveden také v hlavním programu festivalu Berlinale. Snímek se představí v sekci Berlinale Special, která uvádí mimořádné kinematografické počiny nebo pocty světovým filmařským osobnostem. Spolu se soutěžním filmem Přes kosti mrtvých jde o druhý koprodukční film České televize, který byl na letošní Berlinale přijat.

„Nechtěl jsem žádné rozvleklé životopisné drama. Chtěl jsem spíš politický thriller. Film, který má napětí a ve kterém se řeší zásadní věci,“ popisuje svůj snímek režisér Ševčík. Filmový děj se tak netočí jenom kolem politiky, ale zajímá se také o lidské vlastnosti a slabosti. Do široké distribuce vstoupí devátého března, symbolicky na výročí nevyjasněného pádu z okna, který v noci z 9. na 10. března 1948 ukončil Masarykův život.