Trilobit nedá dopustit na Pustinu. Ocenění patří i Emílii Vášáryové či Reportérům ČT

Potřicáté se udělovaly ceny Trilobit (zdroj: ČT24)

Třicátý ročník výročních cen za audiovizuální tvorbu Trilobit v Berouně skončil. Hlavní cenu si odnesl seriál z produkce HBO Pustina. Pocty za celoživotní dílo se dostalo kameramanovi a pedagogovi Jaromíru Šofrovi. Ocenění si odnesla také Emília Vášáryová za titulní roli slovensko-českého filmu Eva Nová. Uspěli také Reportéři ČT. Slavnostní večer vysílala ČT art, záznam lze přehrát i v tomto článku.

Ceny uděluje Český filmový a televizní svaz FITES. Tu hlavní přisoudil Pustině - osmidílné sociální drama ze sevorčeské osady spojené s kriminální zápletkou vzniklo podle scénáře Štěpána Hulíka, který jako scenárista debutoval v roce 2013 oceňovaným snímkem Hořící keř o Janu Palachovi. O režii Pustiny se podělili Ivan Zachariáš a Alice Nellis.

„V kontextu naší současné dramatické tvorby zcela výjimečná svébytná poetika a naléhavá společenská a mravní výpověď o našem světě. Promyšlený scénář, nekonvenční režie, emotivní kamera i hudba a strhující herecké výkony z něj činí dílo světových parametrů,“ ocenila na Pustině porota.

Ocenění za celoživotní dílo v podobě Ceny Vladislava Vančury si odnesl kameraman a pedagog Jaromír Šofr. Podílel se například na natáčení oscarových Ostře sledovaných vlaků nebo Kachyňova filmu Ať žije republika. „Je to nejvýznamnější a současně nejmilejší uznání,“ připustil Šofr.

Ocenění za přínos občanské společnosti získali Reportéři ČT za Účastníky zájezdu. Reportáž Lukáše Landy sledovala cestu příznivců prezidenta Miloše Zemana, kterou zorganizoval hradní kancléř Vratislav Mynář.

Reportéři ČT: Účastníci zájezdu (zdroj: ČT24)

Trilobita obdržela také Emília Vášáryová za titulní roli slovensko-českého filmu Eva Nová, v němž ztvárnila stárnoucí herečku, která se po návratu z protialkoholní léčebny snaží vrátit k profesi a zejména k dávno odcizené rodině svého syna. „Vynaložila jsem všechno úsilí, aby to působilo důvěryhodně - a podařilo se, protože v Torontu na festivalu byla po filmu velká beseda a všichni se ptali, jestli je to můj příběh,“ podotkla při převzetí ocenění herečka.

O trofeje bojovalo devadesát titulů - hraných, dokumentárních, animovaných, zpravodajských či publicistických, a dvaadvacet děl rodinných. Dětská porota vybrala jako nejlepší animované Lichožrouty, z dokumentů uspěl snímek V paprscích slunce, sonda Vitalije Manského pod propagandistickou fasádu severokorejského režimu, a film Odvaha (přehrát v iVysílání), v němž Pavel Štingl zachytil okolnosti vzniku osmimetrové jezdecké sochy Jošta Lucemburského v Brně.  Přehled všech oceněných je uveden na stránkách Trilobitu.

Předávala se také „anticena“ Zlatý citron. Do něj se zakouslo ministerstvo kultury za vleklou digitalizaci filmových děl. 

Záznam: Předávání 30. cen Trilobit (zdroj: ČT24)