Rowlingová znovu česky. Albatros vydá scénář filmu Fantastická zvířata

Nakladatelství Albatros vydá v březnu českou verzi scénáře filmu Fantastická zvířata a kde je najít, který napsala J. K. Rowlingová. Autorka světoznámé série o čaroději Harry Potterovi vede čtenáře do známého, ale přitom nového světa kouzel. Film měl premiéru loni v listopadu.

„Scenáristický debut J. K. Rowlingové, Fantastická zvířata a kde je najít, je mistrovským vyjádřením autorčiny fantazie, vtipu a smyslu pro detail. Tento podmanivý příběh o odvaze, přátelství a lásce je stejně vzrušující ve své knižní podobě jako na velké obrazovce. Jeho postavy si nelze nezamilovat,“ uvedla ke knize její překladatelka Helena Šváchová.

Nová éra kouzel

Děj knihy začíná v New Yorku v roce 1926, a přestože vychází z potterovských příběhů, přivádí na scénu nové postavy i nové zápletky. Mlok Scamander se vrací z cesty kolem světa, během níž našel a zdokumentoval pestrou škálu kouzelných tvorů. Nakrátko se zastaví v New Yorku, ze kterého by zase bez nehody odjel – nebýt nečara Jacoba (jako nečar jsou v Americe označováni mudlové z původní série), ztraceného magického kufříku a útěku několika Mlokových fantastických zvířat.

Film Fantastická zvířata a kde je najít je prvním snímkem v nové filmové sérii. Režíroval ho David Yates, režisér posledních čtyř filmů o Harrym Potterovi. „Osvědčená designérka magických světů Rowlingová to skvěle vymyslela a režisér posledních čtyř Harry Potterů David Yates to nezkazil a za sto osmdesát milionů dolarů odvedl poctivé filmové řemeslo v retro stylu, které otevírá novou éru kouzel,“ napsal v recenzi Michal Šobr.

Kromě scénáře filmu Fantastická zvířata a kde je najít spolupracovala Rowlingová také na divadelní hře Harry Potter a prokleté dítě, která měla premiéru 30. července 2016 v Londýně. Scénář vyšel v září také česky. Osmý příběh ze života Harryho Pottera ukazuje slavného čaroděje jako manžela, otce a přepracovaného zaměstnance Ministerstva kouzel.

20 let od Kamene mudrců

Bestsellerová série o Harrym Potterovi vycházela mezi lety 1997 a 2007. V tomto roce tak budou její fanoušci slavit 20 let od vydání prvního dílu Harry Potter a Kámen mudrců v angličtině. Po celém světě se prodalo přes 450 milionů výtisků série, knihy byly přeloženy do 79 jazyků a vzniklo podle nich osm úspěšných filmů. Rowlingová napsala také tři doprovodné knihy: Famfrpál v průběhu věků, Fantastická zvířata a kde je najít a ve prospěch její dětské charity Lumos také Bajky barda Beedleho.

V Čechách se prodalo 1,7 milionu výtisků původní série. Úspěšný byl také osmý příběh ze světa Harryho Pottera, na podzim roku 2016 vydaný scénář divadelní hry Harry Potter a prokleté dítě. Během prvních tří měsíců od vydání knihy se v Česku prodalo téměř 100 tisíc jejích výtisků.