Česky vychází „osmý díl“ Harryho Pottera. Přečtěte si ukázku

Harry Potter je manžel, otec a přepracovaný zaměstnanec Ministerstva kouzel. Alespoň v divadelní hře, kterou s úspěchem uvádí londýnské Palace Theatre. Scénář vyšel v Británii i knižně, přesně o půlnoci z pátka na sobotu jeho český překlad začnou prodávat knihkupectví v Praze a Brně.

Děj divadelní hry Harry Potter a prokleté dítě se odehrává 19 let po posledním příběhu série. Sedmatřicetiletý Harry a jeho žena Giny mají syna Albuse, který se chystá studovat stejnou čarodějnickou školu jako jeho rodiče. Albus je plachý a nelibě nese otcovu slávu. Také Scorpius, syn Harryho někdejšího rivala Draca, si je sám sebou nejistý. Neumí jednat s děvčaty a navíc si není jistý, kdo je jeho pravým otcem.

Harry Potter a prokleté dítě
Zdroj: Albatros

„Myslím, že fanoušci pocítí velkou nostalgii při čtení textu, zároveň na ně čeká nová originální zápletka a skvělé propojení nového příběhu s původní sérií. Rowlingová počítá s tím, že její čtenáři dospěli, hra je ale jak pro dospělé, tak pro děti,“ slibuje čtenářům původní ságy překladatel Petr Eliáš

Scénář ke hře je společným dílem autorky populárního kouzelníka J. K. Rowlingové, scénáristy Jacka Thornea a divadelního režiséra Johna Tiffana. Britské kritiky o představení nešetří chválou. „Britské divadlo za desítky let nepoznalo něco podobného a já za celou svou kariéru recenzenta neviděl nic srovnatelného,“ napsal například kritik The Daily Telegraph.

Přečtěte si ukázku ze hry Harry Potter a prokleté dítě:

Knižní scénář se v Británii stal nejrychleji prodávanou knihou za posledních deset let. Český překlad, stejně jako předchozích sedm příběhů, vydává nakladatelství Albatros v nákladu více než sto tisíc kusů.

Harry Potter a prokleté dítě (Palace Theatre)
Zdroj: Palace Theatre

Ti, kdo chtějí mít české vydání v ruce jako první, musí v pátek v noci zamířit do knihkupectví Dobrovský v Praze na Václavském náměstí a v Brně v Joštově ulici.