O čem vypráví současná opera: Hindenburg, jaderné testy a ovce Dolly

Národní divadlo uvedlo operu Three Tales (zdroj: ČT24)

Katastrofa vzducholodě, jaderné testy a klonování. Na první pohled možná nezvyklá témata pro operu jsou námětem díla Three Tales (Tři příběhy) od amerického skladatele Steva Reicha. Představení na Nové scéně Opera Národního divadla se sólisty a orchestrem hudebně nastudoval dirigent Marko Ivanović, který se na první scénu vrací po úspěšném uvedení opery Čarokraj.

Kromě netradičního obsahu, který připomíná milníky vývoje vědy ve spojení s moderními technologiemi, je opera pozoruhodná i svou formou. Hudbu Steva Reicha doprovází video, které vytvořil Beryl Korot. Originální audiovizuální jazyk spojuje komorní instrumentaci a pět lidských hlasů s autentickými dokumentárními materiály.

Opera Tři příběhy z roku 2002 vypráví příběhy o katastrofě vzducholodi Hindenburg, o nechvalně proslulých jaderných testech na tichomořském atolu Bikini a konečně o klonování ovce Dolly.

„Tři příběhy Steva Reicha tvoří v sezoně 2016/17 spolu s Kadeřábkovou operou Žádný člověk a Kašlíkovým Krakatitem trojicí dokazující, že opera se nemusí nutně uchylovat jen k bájím a dávným či smyšleným světům,“ upozorňuje tvůrčí tým Národního divadla.

Není to tradiční opera, je to spíš působivé hudební divadlo, říká o Třech příbězích dirigent Marko Ivanović. „Jedná se o operu post-dramatickou, to znamená, že tam nejsou jednající postavy, ale veškeré hudební sdělení je komentářem toho, co ta opera má sdělit,“ uvažuje dirigent. Opera Národního divadla uvede Tři příběhy na Nové scéně jen pětkrát, první repríza se koná 12. prosince a poslední 10. ledna.