Janáčkova filharmonie uvede „prokletou“ symfonii Asrael

Janáčkova filharmonie Ostrava nastudovala symfonii Asrael od Josefa Suka. Málo hraná skladba si u hudebníků vysloužila přívlastek prokletá. Koncert je věnován bývalému šéfdirigentovi filharmonie Václavu Jiráčkovi, který před padesáti lety, přesně 24. listopadu 1966, krátce po nastudování této skladby tragicky zahynul při leteckém neštěstí.

Uvedení symfonie Asrael má v Ostravě velmi pohnutou historii. První šéfdirigent symfonického orchestru Otakar Pařík musel přerušit zkoušky na Asraela kvůli nemoci, která se mu krátce poté stala osudnou. Skladbu roku 1966 nastudoval a provedl právě Václav Jiráček, který čtrnáct dní nato zahynul při havárii letadla u Bratislavy.

Od té doby se rozšířila pověra, že kdo nastuduje Asraela, ten zemře. „Můžu vám říct, že když jsem anděla smrti Asraela v tomto díle potkal poprvé, tak opravdu mně bylo všelijak. Ale když je potom to skvostné dílo na konci, tak zapomenete na všechny pověry a zjistíte, že jsou to jen náhody,“ říká dirigent Petr Vronský, který skladbu opět nazkoušel.

Janáčkova filharmonie uvede „prokletou" symfonii Asrael (zdroj: ČT24)

Náročnou a temnou symfonii napsal Josef Suk v období, kdy se vyrovnával se smrtí svého učitele a tchána Antonína Dvořáka a své manželky Otilie. Symfonie pro velký orchestr kompozičně snese srovnání se symfoniemi Gustava Mahlera nebo Richarda Strausse.

Kromě symfonie Asrael zazní na slavnostním večeru Symfonie - koncert pro violoncello a orchestr od Sergeje Prokofjeva. Sólového partu se ujme arménský violoncellista Narek Hakhnazaryan.