Nechte oblek doma. Tata Bojs zvou na koncert s rozhlasovým orchestrem

Pražské Forum Karlín ve středu večer nabídne hudební fúzi alternativní skupiny Tata Bojs a Symfonického orchestru Českého rozhlasu, který letos slaví devadesáté narozeniny. Koncert „Nechte oblek doma!“, na kterém zazní aranže z dílny Marka Doubravy, představuje pro rozhlasové těleso i pražskou kapelu premiérové spojení.

Se smyčci už koncertovaly Aerosmith, Kiss nebo Metallica, vůbec poprvé ale s velkým orchestrem vystoupila kapela Deep Purple, a to v roce 1969. Publikum londýnské Royal Albert Hall tehdy sice přijalo Concerto for Group and Orchestra s rezervou, o dvacet let později se ale jejich souhra stala symbolem pádu železné opony, když slavnou píseň Zeď v doprovodu symfoniků poslouchalo u berlínské zdi bezmála půl milionu lidí.

Spolupráci s velkými tělesy poznaly také tuzemské hudební formace, před necelými patnácti lety zaznamenal úspěch koncert (a následné album) skupiny Lucie, která ve Státní opeře vystoupila s oporou Českého národního symfonického orchestru dirigovaného Janem Chalupeckým. Pro Tata Bojs ale představuje večerní koncert v karlínské hale premiéru.

Vítězství zvědavosti

V nezvyklých aranžích a za doprovodu rozhlasového orchestru dirigovaného Tomášem Braunerem zazní jejich nejznámější písně z alb Futuretro, Biorytmy, Nanoalbum nebo Ležatá osmička. Jak ale upozornil zpěvák a bubeník Milan Cajs, výběr skladeb nemá být výběrem best of, ale koncepční selekcí.

„Zvítězila zvědavost a touha zkusit zase něco nového,“ dodal pro samotný Český rozhlas. „Elektronika, se kterou často pracujeme a která je pro naše posluchače mnohdy nedílnou součástí písniček, by mohla rozepsáním do symfonických partů získat nový rozměr poslechu. Minimálně pro naše skalní fanoušky.“

Přijde deska

Tata Bojs a symfonici si dohromady zahrají jen jednou, Český rozhlas bude celý koncert od půl osmé večer přenášet na svém webu, jeho část odvysílá Radiožurnál na Štědrý večer a napřesrok vyjde i na desce.

Pro rozhlasové symfoniky funguje karlínské vystoupení s Tata Bojs také jako zahajovací koncert cyklu Nové horizonty, v němž se hudebníci hodlají vypravit do sfér filmové, jazzové, latinsko-americké i české populární hudby; další program bude například zasvěcen melodiím z nejslavnějších italských filmů, které doprovodí ukázky italské kinematografie promítané na velkoplošném plátně.

První rozhlasový orchestr, tehdy dvacetičlenný, byl založen 1. října 1926 jako Orchestr Radiojournalu. Název se ovšem během desetiletí několikrát proměnil přes Symfonický orchestr pražského rozhlasu až po dnešní SOČR. Prvním šéfem orchestru se stal známý operní dirigent Jožka Charvát, za dirigentským pultem se objevil i Václav Talich či Václav Neumann. V současnosti je Symfonický orchestr Českého rozhlasu jediným rozhlasovým orchestrem v republice. Dřívější menší tělesa v Ostravě, Brně či Plzni zanikla po roce 1989. Pod vedením Vladimíra Válka se SOČR vypracoval k vysoké úrovni koncertního tělesa, které úspěšně konkuruje oběma respektovaným pražským orchestrům – České filharmonii a Symfonickému orchestru hlavního města Prahy FOK – a má značnou mezinárodní prestiž; pravidelně hostuje téměř v celé Evropě, vystupuje v Japonsku, Jižní Koreji, Číně nebo v USA.

Housle
Zdroj: ČTK/Picture Alliance
Vydáno pod