Formanův Amadeus se vrátil na plátno s živým orchestrem

Formanův Amadeus zněl s živým orchestrem (zdroj: ČT24)

Film Amadeus s živým hudebním doprovodem v neděli zazněl v pražském Kongresovém centru. Slavný snímek českého režiséra Miloše Formana oceněný osmi Oscary doprovodila Pražská komorní filharmonie. Projekt Amadeus LIVE se v české metropoli představil jen necelý měsíc po světové premiéře v londýnské Royal Albert Hall.

Ve filmu zbyly ruchy a dialogy, hudební scény dodal živý orchestr. Z plátna hraje jenom jediný hudební nástroj, Mozartovo cembalo. „Cembalo hraje ve snímku chvíli tady a chvíli zase tam, jako kdyby někdo mluvil. Nechali jsme to tedy na filmovém herci,“ uvedl dirigent Ludwig Wicki, který vedl orchestr také při vyprodané londýnské premiéře. 

Vzhledem k velkému zájmu přidali pražští pořadatelé k večernímu ještě jedno odpolední představení. Film Amadeus oceněný osmi Oscary vznikl jako adaptace divadelní hry Petera Shaffera. Příběh vztahu geniálního Wolfganga Amadea Mozarta s jeho rivalem Antoniem Salierim se natáčel před 32 lety v Praze za účasti českých filmových tvůrců i herců.

Tehdejší režim filmování v Praze povolil, ale kladl si podmínky

Do Valdštejnské zahrady umístil Forman koncert pro papeže, ve špitál se proměnila karlínská Invalidovna a Mozartovu rakev v závěru filmu nesou Leopoldovou bránou na Vyšehradě. Klíčové scény vznikly ve Stavovském divadle, kde Mozart roku 1787 dirigoval premiéru Dona Giovanniho.

Tehdejší režim filmování povolil, ale kladl si podmínky. „Slíbil jsem jim, že nebudeme vyhledávat disidenty, ale chtěl jsem, aby oni slíbili, že se disidentům, kteří vyhledají nás, nic nestane,“ vzpomínal Forman.

Americká filmová akademie v roce 1985 ocenila slavnou soškou za film Amadeus režiséra Miloše Formana, kameramana Miroslava Ondříčka, autora kostýmů Theodora Pištěka i Karla Černého za výpravu. Film získal i Oscara za nejlepší film. Ocenění si odnesl také herec Fahrid Murray Abraham, který ztvárnil Salieriho. S osmi Oscary se film zařadil k nejúspěšnějším snímkům světové kinematografie.