Co jsem chtěl, jsem řekl. Michel Faber dopsal knihy pro dospělé

Michel Faber představil svou poslední knihu pro dospělé (zdroj: ČT24)

Spisovatel Michel Faber minulý týden představil českým čtenářům svou nejnovější knihu - a zároveň se s nimi rozloučil. Román o manželství, které neobstojí kvůli odloučení meziplanetární vzdálenosti, je totiž jeho posledním dílem pro dospělé. Napříště chce psát už jen pro děti.

Hrdinu Knihy zvláštních nových věcí vyslal Faber na kosmickou misi. Jeho vlastní poslání coby románového autora touto prózou končí.

„Chtěl jsem s dospělými probrat některá témata. Chtěl jsem se velmi upřímně a poctivě podívat na naše jednání s těmi, kdo jsou nám cizí –bytostí, pohlavím, národností. Chtěl jsem probudit pocit zázraku i děsu z toho, že máme lidské tělo. Protože tělo, v němž žijeme, je neobyčejné. Dokáže být strašlivé i úžasné. Tato jemná křehká věc dokáže být stejně smrtící zbraní jako pistole. A chtěl jsem mluvit o komunikaci, o její proradnosti a omezeních,“ shrnul Faber, co vše si jako spisovatel předsevzal – a splnil.

„Co jsem chtěl říci důležitého, jsem řekl,“ domnívá se autor, jehož si „přivlastňují“ tři země – narodil se v Nizozemsku, vyrůstal v Austrálii a od devadesátých let žije ve Skotsku.

Knihy Michela Fabera
Zdroj: Odeon/Argo/ČT24

Faber je přitom čtenářsky i divácky úspěšný. Na meziplanetární cestu se vydal už v knize Pod kůží. Ve filmové adaptaci si zahrála mimozemšťanku vábící a potom ničící muže Scarlett Johanssonová s českým hercem Kryštofem Hádkem. Zfilmování se dočkal i Faberův zásadní a obsáhlý román z Londýna viktoriánských dob. Kvítek karmínový a bílý vypráví o prostituce Sugar, která chce utéct svému údělu. 

Také Kniha zvláštních nových věcí se objeví ve filmu. Podle příběhu, v němž se misionář Peter vydá na vzdálenou planetu, aby šířil učení Bible, vzniká právě televizní seriál.