Berdychův gang zahájí festival v Jihlavě. Dorazí i Krtek a Zimbardo

Petra Nesvačilová: Gangsteři jsou kolem nás (zdroj: ČT24)

V Jihlavě v úterý večer začíná jubilejní dvacátý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů. Během šesti dnů nabídne 310 snímků, které se zaměří na současné Turecko nebo prezidentské volby v USA. Tradičně přivítá proslulé hosty, tentokrát třeba Mikea Bonanna z dua The Yes Men nebo psychologa Philipa Zimbarda. Přehlídku otevře nový český snímek o Berdychově gangu s názvem Zákon Helena.

Dokumentaristka Petra Nesvačilová zkoumá známou kauzu Berdychova gangu. V centru jejího zájmu stojí policistka Helena Kahnová, která ve třiceti letech usvědčila největší gang v dějinách české kriminalistiky. Nesvačilová se pouští do rozhovorů s dalšími zúčastněnými včetně obviněných a odsouzených a vytváří mozaiku, která především vypovídá o lidech, kteří se pohybují na hraně zákona, o jejich motivech a myšlení. Sama autorka se zaplétá do kontaktů s podsvětím a stává se jednou z aktérek filmu.

Dotýkáte se něčeho, z čeho máte obrovský strach. Ten film ukazuje, že gangsteři jsou kolem nás a je to velmi silně propojené s politikou do těch nejvyšších pater. Prostě to, co všichni obecně víme, čeho se bojíme a co vědět nechceme.
Petra Nesvačilová
autorka filmu Zákon Helena

Petra Nesvačilová natáčela film přes čtyři roky, některé členy gangu přemlouvala k natáčení i rok a půl. Diváci, kteří nemohou jet na premiéru do Jihlavy, se mohou těšit, že snímek od listopadu vstoupí do českých kin. „Dokumentární filmy se tématům, která známe ze současných televizních detektivek, z různých důvodů spíše vyhýbají, a tak film režisérky a herečky Petry Nesvačilové je vzácnou výjimkou. V žádném případě nepřistupuje k tématu publicisticky, film je výsledkem několikaleté odvážné cesty po odvrácené straně naší každodennosti,“ zdůvodňuje volbu pro zahajovací film ředitel festivalu Marek Hovorka.

Ohlédnutí po dvaceti letech

Snímek Zákon Helena je uveden v soutěžní sekci Česká radost, která nabízí výběr z nejnovějších českých dokumentů. Sekce dále představí třeba nový příspěvek do cyklu Český žurnál s titulem Krtek a Lao-c' režiséra Filipa Remundy, který se ve svém snímku zaměřil na návštěvu čínského prezidenta v Česku, nebo snímek Dagmar Smržové nazvaný Miluj mě, jestli to dokážeš, který sleduje příběhy tří hendicapovaných mužů toužících po milostném životě. Dokument Pavla Jurdy Jmenuji se Hladový Bizon sleduje jeho cestu do Ameriky za náčelníkem kmene Navajo, který má pomocí rituálu zlepšit jeho sluch.

Festival se zároveň různou formou ohlíží za uplynulými dvěma dekádami. „Také celá letošní výtvarná koncepce si klade otázku, co za těch dvacet let neseme na zádech jako jednotlivci i jako česká společnost,“ upozorňuje ředitel festivalu. Loňské táboráky v ulicích, které spojovaly filmové nadšence a místní obyvatele, tentokrát nahradily velké regály, ve kterých je možné odkládat a vyměňovat nejrůznější předměty.

Myslím, že český dokumentární film je na rozcestí. Na festivalu, který letos slaví dvacátý ročník, se díváme zpátky a je vidět, že v některých minulých letech se dokumentu dařilo lépe. Ten problém je také institucionální, zkrátka se v Česku nepodařilo vytvořit dostatečně silné zázemí pro české dokumentaristy, aby si mohli dovolit natáčet tak jako jejich kolegové, kteří natáčejí filmy hrané.
Marek Hovorka
ředitel festivalu

Pro dvacátý ročník vznikla výstava o historii festivalu na Masarykově náměstí nebo reprízové kino Lux Film Prize v Horáckém divadle, které nabídne divácky nejatraktivnější filmy. „Událostí bude návštěva producentky režiséra Kena Loache Rebbecy O'Brienové, střihačské legendy Claire Athertonové, která spolupracovala třeba s Chantal Akermanovou, nebo střihače Jacopa Quadriho. Ten je nejbližším spolupracovníkem Gianfranca Rosiho, jehož Fuocoammare: Požár na moři patří k událostem sezony,“ vypichuje Hovorka. Celý program je na webu festivalu.

Mezi hosty je Yes Man, Zimbardo nebo čínský novinář v exilu

Dalším významným hostem je Mike Bonanno z americké dvojice aktivistů známé jako The Yes Men. Yesmeni již dvacet let provokativně mapují metody, díky nimž nejsnáze dosáhnou spolupráce s novináři a dostanou tak své příběhy upozorňující na společenské problémy do zpráv. Mike Bonanno se o své zkušenosti s festivalovými diváky podělí na masterclass. 

Výrazné osobnosti již pošesté přivede do Jihlavy také Inspirační fórum, které zve osobnosti mimo úzký filmový záběr. Letos je jedním z lektorů americký psycholog Philip Zimbardo, známý především pro svůj vězeňský experiment. Druhým lektorem je čínský novinář žijící v exilu v Německu Cchang Pching, který byl ve své zemi opakovaně stíhán za to, že se zabývá tématy jako feministická hnutí nebo situace v Tibetu.

Philip Zimbardo
Zdroj: Tomáš Tkáčik/ČTK

Jako Průhledná krajina se letos představí Turecko. „Letošní puč dostal Turecko na přední stránky světových novin, ale na dokumentární reflexi neměli filmaři zatím dostatek času. Rozhodli jsme se tedy vyhledat autory, kteří vzrůstající napětí už dříve tušili a snažili se jej svou tvorbou postihnout,“ charakterizuje dramaturgickou koncepci sekce tureckých filmů členka kurátorského týmu Akile Nazli Kaya.

Druhou zemí, které se festival bude věnovat, je Island, který poutá pozornost nejen sopkami, ale také sociálními tématy. Velmi aktuální téma pak nabídne sekce Americké volby s podtitulem Osel, nebo slon? „Dvě strany bojují o jednu zemi, miliony hlasů a hodiny mediální pozornosti v dokumentárním průzkumu proměn amerického volebního cirkusu v čase,“ zve Jihlava filmové nadšence.

Dokumenty České televize, muzika a pečené kaštany

Z více než 3600 přihlášených titulů bylo do programu zařazeno 310 snímků, což je téměř o 80 filmů více než v loňském roce, a dalších 26 nabídne divákům program Dokument ČT. Česká televize navazuje na zájem o přehlídku své dokumentární tvorby během minulých ročníků festivalu. Kromě jednotlivých dokumentárních titulů diváci uvidí výběr z nejnovějších dokumentárních cyklů a seriálů České televize.

Kromě filmu Jihlava klasicky nabízí rozmanitý doprovodný program. Zahrají mimo jiné Midi Lidi nebo Laco Deczi & Celula New York, na divadelní jeviště vystoupí skupina Vosto5 nebo Cirkus Mlejn a jedna programová sekce se tradičně zabývá rozhlasem. A diváci, kteří už mají videa i audia nad hlavu, si mohou odpočinout při toulkách podzimně zkřehlým vysočinským městem, pít svařák a chroupat pečené kaštany.