Jak se řekne „máma má mísu“ v jazyce sango? Böhm a Franta pomáhají učit v Africe

Böhm a Franta pomáhají učit v Africe (zdroj: ČT24)

Jako zemi, kde je vidět nespravedlnost tohoto světa, popisují výtvarníci David Böhm a Jiří Franta Středoafrickou republiku. V rámci projektu Škola hrou neziskové organizace SIRIRI pomáhali základní škole ve městě Bozoum. Vytvořili pro ni mimo jiné slabikář.

„Škola hrou se snaží vytvořit nějaké lepší podmínky a práci pro středoafrické učitele. Workshop je měl naučit lépe pracovat s dětmi,“ představil projekt David Böhm.  

Pomoci vyučovat hrou mají i didaktické kresby, které Böhm s Frantou namalovali na školní zdi. „Kresby nebyly dekorací, ale pedagogickým nástrojem, který může složit pro otevření různých témat a diskusí. Mohou z nich vytvářet slohová cvičení, učit se na nich jazyk,“ upřesnili.

Čeští výtvarníci se také podíleli na vzniku prvního slabikáře, který děti naučí číst a psát v jejich rodném jazyce sango. Na oplátku si podle svých slov z Afriky odvážejí neuvěřitelný zážitek. A ve škole se i něco přiučili: „I když tam lidé přežívají ze dne na den, všichni se usmívají. Tady je to naopak,“ říká Jiří Franta.