Praha volá Vídeň: Vezeme vám design z UMPRUM

UMPRUM vystavuje na Vienna Design Week (zdroj: ČT24)

Vídeň první říjnový týden věnuje designu. Na Vienna Design Week se představují umělci z celého světa, své místo tu mají i čeští designéři. Mimo jiné se v sekci Debut vedle školy z rakouského Hagenbergu prezentuje také pražská UMPRUM. Navíc je Česká republika hostem desátého ročníku akce.

Česko má podle pořadatelů stejně jako Rakousko dlouhou tradici v uměleckém řemeslu, tvůrci cítí materiál a mají smysl pro detail. Jako hostující země může představit i začínající designéry – volba padla na pražskou UMPRUM. Kurátoři do Vídně přivezli ochutnávku z různých ateliérů, práce ale spojuje snaha o hledání atypických řešení a překračování zažitých hranic.

Návštěvníci Design Weeku si tak mohou například prohlédnout ilustrace Jindřicha Janíčka, jimiž doprovodil deník svého dědy – legionáře, nebo projekt Daniela Krejčího, který na základě scanu konkrétního člověka vytváří generativní sochu.

Přehlídku pražské umělecké školy její kurátoři nazvali UMPRUM Prague Calling. Odkazuje prý k hitu z 80. let Vienna Calling od vídeňského rodáka Falca. „O to větší bylo pro nás překvapení, když jsme zcela náhodou zjistili, že ve vedlejší ulici žil Falco až do roku 1982,“ prozradil vtipnou shodu okolností kurátor výstavy z Ateliéru grafického designu a vizuální komunikace Petr Krejzek. 

Díla nejen českých tvůrců užitého umění bude rakouská metropole hostit do 9. října.