Trápí vás lokalita? Přijeďte k nám do lázní, vzkazuje Chomutov filmařům

Chomutov láká filmaře (zdroj: ČT24)

Chomutov pracuje na vytipování zajímavých lokalit pro filmaře. Do města je mají přilákat památky, ale třeba také rozpadající se objekt bývalých městských lázní s obří strojovnou.

Lázně v Chomutově ročně navštívily tisíce lidí, město zavřelo před čtyřmi lety. Uvažuje o rekonstrukci i demolici. „Demolice je až poslední řešení, chceme lázně zachránit,“ říká ale mluvčí Chomutova Jan Rödling.

Než město rozhodne, co s nimi, chce je nabídnout filmařům. „Výhodou je velká strojovna, kterou podle nás jinde moc nenajdou. V ní se mohou natáčet například akční scény,“ předpokládá Rödling.

V seznamu lokací pro filmaře chce mít Chomutov vedle chátrajících lázní také třeba i náměstí, radnici nebo městskou věž.

Doufá v publicitu i peníze. V současné době připravuje cenové mapy míst i konkrétní nabídku služeb. „Můžeme zajistit rychlý zábor veřejného prostranství, zapůjčit naše budovy, případně i další majetek města,“ upřesnil mluvčí.

Pomůže filmová kancelář

Vytipovaná místa Chomutov nabídne prostřednictvím Filmové kanceláře Ústeckého kraje, která funguje už více než rok. Při natáčení krimiseriálu Svět pod hlavou v září tohoto roku v Ústí nad Labem například pomáhala s nábory komparzistů, výběrem lokalit i při jednání s úřady. 

„Snažíme se k nám přilákat filmaře, protože víme, že to znamená jak ekonomický přínos pro region, tak to pomáhá i jeho propagaci,“ uvedla Barbora Hyšková z ústecké filmové kanceláře.

Filmových kanceláří existuje v Česku osm. Vedle Ústeckého i třeba v Libereckém, Karlovarském nebo Moravskoslezském kraji. Vznikat začaly zhruba před pěti lety v reakci na první filmové pobídky vlády.