Amoroso presto. Alma Mahlerová vzpomíná na své muže

Alma Mahlerová v Huse na provázku (zdroj: ČT24)

Alma Mahlerová byla inspirací a milenkou řady umělců první poloviny dvacátého století. Pobuřovala a zároveň fascinovala. Její životní osudy přepracoval do divadelní podoby Jiří Ort. Divadlo Husa na provázku je pod názvem Alma. Amoroso presto uvádí jako komorní jednoaktovku.

„Hra je sestavená z deníku Almy Mahlerové i z deníků jejích manželů a milenců,“ prozradila režisérka Gabriela Ženatá. Alma byla ženou skladatele Gustava Mahlera, architekta Waltera Gropiuse a básníka Franze Werfela, románek prožila i s malíři Oskarem Kokoschkou a Gustavem Klimtem či komponistou Alexandrem Zemlinským. 

Na divadle se Alma, která na sklonku života sepisuje memoáry, potkává nejen s nimi, ale také se sebou samou coby dvaadvacetiletou ženou. Zatímco titulní roli ztvárňují dvě herečky, pětici Alminých nápadníků zvládá jen jeden herec – Dalibor Buš. 

Alma Mahlerová se svým manželem, spisovatelem Franzem Werflem (vpravo), a spisovatelem Šalomem Ašem (1930)
Zdroj: ČTK

„Alma jednala mimo ratio. Nejenže podváděla všechny muže, když se namanul další erotický objekt, ale pro Werfela třeba i riskovala život,“ podotkl autor hry Jiří Ort. S pražským německým židovským spisovatelem uprchla Alma před nacismem v roce 1938 z Rakouska přes Francii do Ameriky. Ve Spojených státech zůstala až do své smrti v roce 1964.

Na sklepní scéně brněnské Husy na svůj život vzpomíná od 9. září.