Bratři Bubeníčci na konci kariéry sestoupili do podsvětí

Bratři Bubeníčkovi se loučí Orfeem (zdroj: ČT24)

Orfeus se s milovanou Eurydikou rozloučit nedovedl, Jiří a Otto Bubeníčkovi se svou taneční kariérou ano. Orfeův příběh si vybrali pro své poslední představení před českým a slovenským publikem. Ve světové premiéře jej uvedli ve čtvrtek v Olomouci. Titulní postavu tančí oba bratři.

Když Orfeus hrál nebo zpíval, lidem se podlé mýtů tajil dech a závistí bledly i múzy. Dech zadržovali i příznivci Jiřího a Otty Bubeníčků při jejich poslední taneční inscenaci. „Chtěli jsme využít toho, že kluci jsou dvojčata a jsou si podobní, sestup Orfea do podzemí může být také sestupem člověka sám k sobě,“ vysvětlil Lukáš Trpišovský z dua SKUTR, které se ujalo režie.

Bratři připravovali své závěrečné turné téměř dva roky. Jejich Orfeus je směsicí pohybu, slova a hudby nejrůznějších žánrů. Klasiku střídá elektro nebo tango, místy je temný příběh v jejich podání paradoxně i hravý.

Možná, že se to stalo náhodou, ale je to také zamyšlení o tom, že naše kariéra končí a přichází něco nového, takže bychom se neměli ohlížet dozadu jako Orfeus, neudělat tu stejnou chybu a koukat dopředu.
Jiří Bubeníček

Na jevišti Bubeníčky doplňuje německá tanečnice Anna Hermman, slovenský herec Csongor Kassai, česká violoncellistka Tereza Kovalová a francouzská houslistka Annabelle Dugast. „Sešli jsme se s lidmi, kteří myslí stejným způsobem jako my. Chceme si to teď oba užít a vychutnat,“ podotkl Jiří Bubeníček.

Česká část turné je zavede do šesti měst, naposledy vystoupí na konci září na festivalu Zlatá Praha.